Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pizza itallia

Publicerat måndag 29 maj 2006 kl 15.55

2-3 pizzor

Pizza deg:
25 gram jäst
2 dl vatten 37°
2 msk olja
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk socker


Tomat sås:
4-5 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 burk krossade tomater
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk mald svartpeppar
1-2 tsk pizzakrydda
2-3 msk tomatpuré

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt oljan. Blanda i salt, socker och mjöl. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Använd gärna en matberedare med knivar. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Knåda gärna degen länge, den blir smidigare då. Låt degen jäsa väl inmjölad och övertäckt. Jästid ca 1 timme.
Tippa upp degen på väl mjölat bakbord. Arbeta ut degen genom att trycka lätt samtidigt som du snurrar den i mjölet. Försök att undvika att kavla, det blir finare botten då. När du har arbetat ut degen till lagom storlek kan du lägga över den på den med olja smorda plåten. Låt den sedan ligga 5-10 minuter under handduk innan du lägger på fyllning. Mixa alla ingredienser till tomatsåsen med en stavmixer. Bred ut ett jämt lager på pizzan. Ha där efter på den rivna mozzarella osten. Gräddas i 225-250° tills den har fin färg. Det brukar ta ca 20-25 minuter. När pizza tas ut ur ugnen läggs skivad parmaskinka, kräftstjärtar och roucculasallad  på den. Klart att servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".