Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Jamie Oliver -Den nakne kocken-

Publicerat torsdag 1 juni 2006 kl 11.36
Jamie Oliver Foto: PrB

I Meny vecka 22 2006

Couscous med grillade sommargrönsaker och massor med örter

Det här couscousreceptet följer inte precis de vanliga rutinerna, för i stället för att koka eller ånga grynen lägger man dem okokta i en riktigt smakrik dressing. Det betyder att det blir lite mer tuggmotstånd, vilket jag tycker passar i en sallad.

4 port

250 g (ca 3 dl) couscous
3 dl kallt vatten
3 röda paprikor
1 näve sparris, ansad och skalad om det behövs
2 eller 3 små fasta sommarsquasher eller runda squasher, skivade
1 liten knippa salladslök, ansad, tunt skivad
2-4 färska röda chili, urkärnade och tunt skivade
3 rejäla nävar blandade färska örter (basilika, koriander,
mynta, slätbladig persilja)
dressing på 10 msk olivolja och 4 msk citronsaft
salt och nymald svartpeppar
rödvinsvinäger

Lägg couscousgrynen i en skål med kallt vatten. Det gör att de börjar mjukna och vattnet försvinner vartefter det sugs upp. Medan couscousen mjuknar sotar vi paprikan. Jag gör det genom att hålla paprikorna direkt i gaslågan på spisen, Om du inte har gasspis kan du sota paprikorna under grillen. I båda fallen måste du sota paprikorna runtom, vänd när det behövs. När de är alldeles svarta lägger man dem i en plastpåse, eller virar in dem i plastfolie eller lägger dem i en täckt skål i 5 minuter tills de svalnat. Det här gör att skalet ångas och det blir lätt att skala och kärna ur paprikorna. Ta bort skalet och kärnorna och grovhacka. Grilla sparrisen och squashen lätt på båda sidor i en mycket bet grillpanna och lägg dem sedan i skålen med couscous tillsammans med paprika, salladslök, chili och rivna örter. Blanda noga. Tillsätt dressingen på olivolja och citronsaft och blanda. Smaka till slut av med salt och peppar och ett par droppar, rödvinsvinäger för att få det där lilla extra. Det är läckert.


Ravioli med sparris, mynta, potatis och mascarpone


4-6 port

225 g potatis (2-3 medelstora) skalad
700 g sparris, ansad och skalad (om det behövs)
1 vitlöksklyfta, finhackad
olivolja
salt och nymald svartpeppar
1 rejäl näve färsk mynta
repad och hackad färsk pasta
2 stora smörklickar
2 rågade msk mascarpone, saltad och pepprad
1 näve riven parmesan

Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk och häll av vattnet. Skär av sparrisknopparna och ställ dem åt sidan. Skiva stjälkarna tunt och stek dem under lock tillsammans med vitlöken i lite olivolja tills det är mjukt. Ta kastrullen från värmen, tillsätt potatisen och mosa alltsammans. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hälften av den hackade myntan. Fyll varje ravioli med en rågad tesked fyllning och koka i saltat vatten tillsammans med sparrisknopparna i 3-4 minuter. Häll av vattnet och vänd raviolin och sparrisknopparna i smör, mascarpone, parmesan och resten av myntan.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".