Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Juniviner 2006

Publicerat fredag 2 juni 2006 kl 13.15

Ja, hälsoaspekten lär förbli ett tvisteämne, åtminstone i det här landet, där så mycket skuld och skam fortfarande vidhäftar umgänget med alkohol. Om nu en läkare ger äldre människor rådet att dricka ett par glas vin om dagen för att bättra på blodcirkulationen, så höjer genast en annan ett varnande finger: våra seniorer riskerar att hamna i alkoholmissbruk!
Nå, här står var och en inför ännu ett av livets vägval: infarkt eller rännstenen, det är bara att välja. Men precis som med ett gott vin är det ju en fråga om balans. Den som kan balansera sin vinkonsumtion mår förmodligen bättre än den som helt låter bli att dricka, av rädsla för att falla i.
Det grymma tycks vara att det faktiskt är själva alkoholen som gör mest nytta, sen kan dom antioxidanter som utvinns ur druvskalen göra att rödvin ger  marginellt skydd mot cancer och alla möjliga krämpor, men – alkoholen är och förblir både nervgift och hälsokost.
Denna månad dyker det upp ytterligare ett hundratal sorter av denna tveeggade dryck. Det mesta i små, tillfälliga partier, men en del så pass bra att det kan vara värt att spåra upp dom.
Billigast är Leva Dimiat & Chardonnay 2005 från Trakien i södra Bulgarien. Femtio kronor för den, och då får man typiskt aromatisk karaktär från den inhemska Dimiat-druvan, parat med internationell chardonnayuppstramning, med bra äpplig syra. Friskt och rakt – som sagt 50 kronor och nummer 99200 för Leva Dimiat & Chardonnay, en aperitif som kan lämna över till mer utpräglade skaldjursviner som chilenska Santa Rita 120 Sauvignon Blanc, österrikiska Sauvignon Blanc Classique från Walter Skoff i Steiermark, och sydafrikanska Vergelegen Sauvignon Blanc Reserve, alla från 2005 och friskt gräsiga med fläder, krusbär och rejäla syror, i stigande ambitionsnivå med priset. Santa Rita kostar 69, Skoff Classique 119 och Vergelegen 169.
Det kan vara kul att jämföra med mindre gräsiga skaldjursviner som nordspanska Castro Valdes Albariño 2005 för 99 kronor med citronpräglad frukt, eller italienska verdicchion Moncaro Verde Ca’Ruptae 2004, en av mina stora favoriter den här månaden, med häftig mineralkaraktär och klädsamt bittra grapefrukttoner för 87 kronor – ett annat sätt att matcha sin skagenröra. Moncaro Verde Ca’Ruptae har nummer 98664, och Castro Valdes Albariño har nummer 98730.
Annars är ju Rieslingdruvan mästare på att ta upp mineraltoner ur marken, och den som vill studera det geologiska lapptäcket i Alsace har en provkarta av exklusiviteter från några av dom stora namnen. Domaine Weinbach, Schoffit, , Josmeyer och Koehly, för att inte tala om jordmånsfanatikern Jean Michel Deiss, som slutat att sätta ut druvsorten på sina vingårdsviner. Vinet är ett uttryck för läget, punkt slut. Sen kan man försöka gissa sig till vilka druvor som växer i Burg, Engelgarten eller Rotenberg. Kul är det och rätt dyrt. Jag är lite rapsodisk här, för vi snackar priser på 2-3-400 kronor och bara ett par hundra flaskor av varje. Men ursprung är tidens melodi, och skillnaden mellan framtidens toppviner kommer att utgöras av växtplatsernas karaktär.
Ur hälsoaspekt är det värt att påpeka att dom flesta av Alsaces topp-producenter är ekologiska, precis som på andra sidan Rhen. Men dom är också stora individualister som vägrar underkasta sig några KRAV-regelverk.

KRAV-märkt denna månad är en röd österrikare, Hafner Sacremus 2004, ett lätt och slånbärigt eko-vin med pigg syra, perfekt till lufttorkad skinka och korvar, eller varför inte nyfångad grillad fisk. 89 kronor för KRAV-märkta Hafner Sacremus med nummer 98670.
Sen kan det vara kul att utforska exempelvis den Syrah som sydafrikanerna själva – ja, i det här fallet deras vinguide Platter – tycker är landets bästa: Glen Carlou Syrah 2004. Och det är inte svårt att förstå varför, med den djupt björnbärsfyllda doftens intressanta skikt av örter och mocka, och den fylliga, men överraskande mjuka frukttäta smaken. Både gott att dricka nu, till rött kött på grillen, eller spara några år. 189 kronor och nummer 98446 för Glen Carlou Syrah.
Sydafrika är även denna månad väl företrätt på den röda sidan, med hårt koncentrerade grillbrygder från Steenberg, Ridgeback, Vergelegen, Cloof och nykomligen Kloovenburg, fast snyggast är dom Bordeauxlika stilproven Lourens River Valley, andravinet från Morgenster Estate i Stellenbosch. 119 respektive 139 kronor för årgångarna 1999 & 2000 med numren 98449 och 98301. Fast också här bara några hundra flaskor, så… ni kan aldrig veta.
Relativt säker kan man dock vara på att greppa prisvärda sydafrikanen Taro 2002, en välkryddad blandning av Cabernet, Syrah och Merlot, med plommonlik tät frukt och lätt rökighet, gjord för att hällas upp vid grillen förstås, och 69 kronor är anmärkningsvärt lite. Numret är 98541 för Taro 2002.
Och för att avsluta kalenderbiteriet, så kan dom som legat sömnlösa på nätterna och undrat över Pinotagedruvans karaktär - om Sydafrikas nationaldruva smakar som den gör på grund av sig själv eller av den afrikanska jordmånen – Dessa kan nu äntligen få en ledtråd, genom en nyzeeländsk pinotage.
Te Awa 2003 representerar 80 hektar nyzeeländska Pinotageodlingar, och här är frukten inte alls lika tjärtonat rökig som den kan bli i Kapområdet. Det är körsbär och choklad, ja, riktigt gott är det, med köttvänligt tuggmotstånd. Nummer 98590 för Te Awa 2003, och det kostar nyfikna Pinotageälskare 159 kronor för att få visshet.

Vitt
99200 Leva Dimiat & Chardonnay 2005, Trakien, Bulgarien 50:-
99277 Santa Rita 120 Sauvignon Blanc 2005, Rapel, Chile 69:-
98664 Moncaro Verde Ca’Ruptae 2004, Verdicchio, Italien 87:-
98730 Castro Valdes Albariño 2005, Rías Baixas, Spanien 99:-
98707 Sauvignon Blanc Classique 2005 (Skoff) Steiermark, Österrike 119:-
98422 Vergelegen Sauvignon Blanc Reserve 2005, Sydafrika 169:-
 
Rött
98541 Taro 2002, (Ingwe Wine Estate) Stellenbosch, Sydafrika 69:-
98670 Hafner Sacremus 2004, Burgenland, Österrike 89:-
98449 Lourens River Valley 1999, Stellenbosch, Sydafrika 119:-
98301 Lourens River Valley 2000, Stellenbosch, Sydafrika 139:-
98590 Te Awa Pinotage 2003, Hawke’s Bay, Nya Zeeland 159:-
98446 Glen Carlou Syrah 2004, Paarl, Sydafrika 189:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".