Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Slottsstek

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 15.26

Yxtaholm slott

Slottsstek av sörmländsk oxe serveras på klassiskt manér med kokt potatis, gräddsås samt blomkål & broccoli.    

4 port

Stekning av kött:
1,4 kg fransyska av oxe
vitpeppar
4 dl kalvbuljong
1 gul lök
1 morot
1 liten selleri
2 st ansjovisfiléer
1 st lagerblad
2 st kryddnejlika
6 st kryddpepparkorn
2 dl vitt vin
40 gr salt
matfett för stekning

Sås:
Stekskyn, avsilad från steken
3 dl grädde
2 msk cognac
salt & peppar
maisena för toppredning

Garnityrer:
300 gr broccoli
300 gr blombål
2 msk smör
800 gr mjölig potatis
finhackad persilja eller dill

Stek:
Putsa & ansa grönsaker, skär i tärningar om 1 cm.
Bind upp fransyskan till en rund stek
Bryn köttet i järngryta runt om samt bryn med grönsaker.
Tillsätt vin, buljong och kryddor.
Lägg på lock och brässera på svag värme ca 1,5 timme.
Tillsätt vatten om grytan kokar torrt.

Sås:
Lyft upp köttet & håll varmt.
Sila av skyn och reducera till ca 2 dl.
Tillsätt grädde. Koka samman ytterligare.
Smaka av med salt, peppar & cognac.
Red med maisenamjöl om det önskas en tjock sås.

Grönsaker:
Koka potatis, blomkål & broccoli i lättsaltat vatten.
Slå av när mjukt.
Tillsätt smör till broccoli &  blomkål.

Servering:
Transchera köttet i tunna skivor lägg på fat med de kokta grönsakerna & potatis.
Servera såsen i snipa á parte
Servera gärna med gele, pressgurka eller saltgurka.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".