Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fotbollsmat i Tyskland med Karin Fransson

Publicerat onsdag 7 juni 2006 kl 14.30

I Meny vecka 23 2006

Tysk potatissallad

1 kg potatis (fastkokande Siglinde)
2 knippen lökar
salt, peppar
lite socker
4 msk vitvinsvinäger
2 dl kraftig köttbuljong
½-1 dl olja
80 g bacontärningar
1 bunt persilja
2 kvistar dragon
1 bunt gräslök 

Koka potatisen med skalet på. Skala dem sedan, men de ska fortfarande vara varma. Skär dem i ca ½-1 cm tjocka skivor och lägg ner i en rymlig salladsskål. Skala och hacka löken och lägg ner till potatisen. Koka upp buljongen och tillsätt ev. mer salt, socker, peppar och vinäger. Häll detta över potatis- och lökblandningen. Rör om försiktigt, så potatisskivorna inte går sönder. Fräs bacontärningarna tills de börjar bli krispiga, låt dem rinna av på hushållspapper. Hacka persilja och dragon, finskär gräslöken och blanda ner i salladen, rör slutligen ner oljan, så salladen blir blank. Strö slutligen över bacontärningarna. Mal gärna över lite svartpeppar. Ibland har vi i Tyskland även matjessill i potatissalladen, då även gärna lite gräddfil och hackade valnötter.

Westfälische pumpernickelspeise

2 skivor pumpernickel
300-500 g röda vinbär eller jordgubbar
500 kesella gourmet
1 dl mjölk
2 dl vispad grädde
1 msk smör
4 msk socker
6 msk florsocker
1 tsk vanillinsocker
75 g mörk choklad
lite riven choklad att dekorera med 

Hacka chokladen, smula sönder pumpernickelskivorna. Rosta pumpernickelsmulorna i lite smör. Tillsätt 2 msk av sockret och rosta vidare tills de blir lätt karamelliserade. Låt kallna och blanda sedan med den hackade chokladen. Repa av vinbären och blanda med florsocker eller hacka jordgubbarna och blanda dem med florsocker. Rör kesellan slät med mjölken, tillsätt vanillinsockret och resterande 2 msk strösocker. Rör ner den vispade grädden. Varva nu pumpernickelsmulorna och kesella samt bären i vackra glas, överst ska det vara pumpernickel och raspad choklad samt några vackra bär. Ställ kallt.

Gös med senapsörter och späck

4 portionsbitar gösfilé à 160 g
1 citron (saft och lite rivet skal)
1 liten burk skalade tomater (utan spad)
salt, peppar och lite socker
4 msk grovmalen senap
1 bunt dill
1 bunt persilja
4 skivor bacon
5 msk gräddfil crème fraiche
 

Salta och peppra gösfiléerna och droppa över citronsaft. Mosa sönder de hela tomaterna och smaka av dem kraftigt med salt, peppar och socker. Rör ihop senap, hackad dill och persilja. Knaperstek baconskivorna och lägg dem i en ugnssäker form. Lägg 2 gösfiléer därpå. Fördela senapsblandningen på fisken och häll över hälften av tomatröran. Täck med de resterande fiskfiléerna, häll över resten av tomatröran och klicka över blandningen av gräddfil och crème fraiche. Sätt in i 175° varm ugn i ca 10 minuter, sänk värmen till 125° och fortsätt att steka i ca 15 minuter till. Tillagningstiden beror på fiskens tjocklek, när stektermometern visar 47-50° är fisken som bäst! Servera fisken varm eller bara solvärmd tillsammans med färskpotatis eller bara en god bladsallad och gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".