Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sommarens grillkock

Publicerat måndag 10 juli 2006 kl 14.35

Christer Lingström, Edsbacka krog

Tillbehör till grillat nötkött: 

20 cocktailtomater
1 grön paprika
3 msk rostade pumpakärnor
 

Dressing:
3 msk äppelvinäger
1 dl matolja
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk curry 

Dressingen kan med fördel blandas i en lämplig liten flaska några dygn före servering. När det är dags, skakas den och hälls över grönsakerna. Grönsakerna sköljs,. Tomaterna och paprikan delas, kärnorna plockas bort och paprikan skärs i små fyrkanter. Serveras i individuella skålar.

Senapsdressing, gott till haricots verts:
3 msk vinäger
4 msk fransk dijonsenap
1 krm salt
2½ dl rumstempererad olja
ev.1-2 msk strösocker 

Rör ihop vinäger, senap och salt. Vispa ner oljan så att såsen blir tjock och mild. Om den blir alltför tjock, kan man tillsätta vatten och kanske lite socker. Grillning skall vara en lång, frestande njutning! Kapa haricots verts i kanterna och skölj dem. Koka dem i lättsaltat vatten 1-2 minuter. Låt svalna och blanda dem därefter med dressingen. 

Guacamole:

4 port 

2 avokadon
2-3 msk citronsaft
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
några stänk Tabasco
 
Pressa citron och vitlök. Finhacka den gula löken. Mosa alla ingredienser till en slät blandning i en skål med hjälp av en gaffel. Avokado mörknar relativt fort. Droppa över den pressade citronen, vilket till viss del motverkar detta. Servera helst så nygjord som möjligt.

Tillbehör till kyckling:
2 morötter
1 palsternacka
2 dm purjolök
3 stänger blekselleri
¼ vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor

Grönsakerna skärs i stavar, råsteks och blandas i sojaolja.

Kycklinglårmarinad: (Uppskattat av tonåringar)
1 msk soja
1 msk sesamolja
5 msk olja
2 tsk vitlök
3 msk chilisås
1 msk citronsaft
 

Lägg låren på galler och grilla dem i ca 10 minuter. Det sista man gör innan sängdags är att låta smakerna och konsistensen mogna medan nattens sömn gör sitt.

Glaze (= glasyr):
Ett utmärkt alternativ till olika marinader. Man kan låta fantasin spela fritt med men komma ihåg att grunden bör innehålla något sött, något syrligt, lite styrka och salt, till exempel

1 dl sirap eller honung
2 msk soja
½ dl öl
½ dl chilisås
salt och peppar
 

Med fördel blandas alla ingredienserna i en flaska och skakas ordentligt. Detta kan göras långt innan det är dags att grilla. Pensla köttet med glazen (= glasyren) efter grillningen.

Grillade kycklinglår 

Förutsättningen är att man antingen kan grilla med indirekt värme eller använda ett höj- och sänkbart galler. Olja gallret och lägg på låren, när - som i detta fall en gasolgrill används – mätaren visar på nästan 160º. Efter några minuter vänds låren ett kvarts varv. Så får man fortsätta tills det blir färg runt hela låren. Sedan ställer man köttet på indirekt värme. Om man inte har tillgång till det, är det bästa tipset att stoppa in det i vanlig ugn, 180º ca 7-10 minuter. När kycklingbitarna är färdiga, penslas de med den sötsura oljan och saltas.

Rabarbersorbet

4-8 port

600 g rabarber
1-2 tsk citronsaft
½ l fläderblomssaft
 
Skala rabarbern, om den verkar grov. Skär den i mindre
bitar. Koka upp saften. Låt koka några minuter och lägg i rabarbern. Koka under lock ca 5 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Kör massan i mixer, sila och låt vätskan kallna. Häll vätskan i glassmaskin och kör till sorbet ca 25 minuter. Servera direkt eller förvara i frysen. Tina i så fall sorbeten något innan den formas med sked.

Sallad på björnbär och Tvärnöskinka

4 port

½ dl olivolja
1 ask rucola (ca 150 g)
12 tunna skivor Tvärnöskinka
1 dl färska björnbär
 

Dressing:
1 dl björnbär
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
1½ msk balsamvinäger
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
 

Passera björnbären genom en sil och blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Fördela sallad, skinka och björnbär på ett fat. Ringla över dressingen och servera.

Sommardessert med smak av Italien

6–8 port

2 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl honung
250 g mascarponepost
2 dl vispgrädde
 

Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt honungen och osten och blanda väl. Vispa grädden men ej för hårt. Vänd ner den och blanda allt. Låt frysa i minst ett dygn. Serveras med färska jordgubbar, smultron, hallon eller blåbär.

Snabba sommardesserter

Grillad ananas:
Skala en ananas och skär i centimetertjocka skivor. Vänd dem i strösocker och låt dem stå framme. Grilla lätt på båda sidor. Servera med vaniljglass och hackade hasselnötter.

Hallondippsås:
1½ dl crème fraîche
1½ dl hallon, färska eller frysta
2 msk strösocker
 

Rör ihop hallon och crème fraiche. Tillsätt socker. Dippa med stavar av frukt, t.ex. äpplen och päron. Skaka äpplen och päron och skär dem i jämna och så långa stavar som möjligt. Doppa dem i dippen.

Vaniljglass med balsamicoreduktion:
1 dl balsamico
½ dl vatten
1 dl socker
 
Blanda allt och låt koka i 20 minuter. Servera till vaniljglass.

Grillad gravad lax med grape- och avokadosallad

Grava laxen:
600 g lax, 2 bitar
1½ dl socker
1½ dl salt
1 msk stött hel vitpeppar
 

Blanda ihop allt. Lägg laxen och blandningen i en plastpåse. Låt stå kallt i ett dygn. Dela laxen i portionsbitar och grilla i 3-4 minuter.

Grape- och avokadosallad:
2 huvuden av valfri sallad, gärna olika sorter
2 blodgrapefrukter
2 avokadon
 

Plocka och skölj grönsalladen. Filéa grapefrukterna (spara kärnhusen). Skala och skiva dem. Pressa ner saften från grapefrukternas kärnhus i en skål, blanda med olivoljan, salta och peppra. Lägg salladen och den grillade laxen på en tallrik. Strö över grapefruktsfiléerna och avokadoskivorna. Rippla dressingen över tallriken och dekorera med dill.

Kokt färsk potatis smakar bra till.

Grillad gös med potatiskräm

600 g gösfilé
Pensla med citron olja och grilla
 
Kräm:
4 tärnade medelstora potatisar
2 dm purjolök, mittendelen, tärnad
1 gul tärnad lök
2 dl grönsaksbuljong
 

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt puttra i 10 minuter. Tillsätt 3 dl grädde, låt sjuda i 5 minuter. Salta och peppra. Mixa blandningen och sila.

Färsk örtvinägrett:
Färsk basilika, dragon och dill. Lägg dem hela i olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar. Lägg sedan örterna ovanpå den grillade fisken.


Fläskkarré

på indirekt värme  

1 karré
1 dl olja
2 msk ingefära
1 msk cayennepeppar 

Marinera karrén i olja, ingefära och cayennepeppar, gärna över natten. Lägg kol runt om grillen och låt det vara tomt i mitten. Grilla över glöden så att karrén får en grillyta. Lägg i folie. Lägg foliepaketet i mitten av grillen. Grilla klart i ca 30 minuter.

Chutney:
3 persikor, skalade och tärnade
3 msk rostade, skalade hasselnötter
1 hackad chilifrukt
2 msk hackad koriander
2 limefrukter (pressa saften, riv även lite skal) 

Blanda alla ingredienser, som med fördel kan göras dagen innan.

Potatis:
Skalad färsk kokt potatis slungas i 2 msk soja och 2 msk smält smör.

Fruktspett med choklad- och nötsås: 

6 port

12 jordgubbar
6 halva aprikoser
3 skalade päron, skurna i fyra delar
2 msk strösocker
6 grillspett, trä eller metall
 

Chokladsås med nötter:
100 g hackad mjölkchoklad
1½ dl vanlig grädde
6 hackade marshmallows
25 g skalade, rostade och hackade hasselnötter
 

Gör såsen genom att försiktigt smälta choklad, grädde och marshmallows. Rör hela tiden. Vispa sedan så att såsen blir smidig och koka i 2 minuter tills den tjocknar. Blanda i nötterna och ställ åt sidan. Lägg frukten i en skål, strö över sockret och skala lätt så att det täcker. Fördela frukten på spetten. Lägg spetten på en barbecue och grilla i 5 – 6 minuter tills frukten är genomvärmd. Vänd ofta. Servera spetten genast. Såsen till dippen serveras separat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".