Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Marulk

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 15.41

I Meny vecka 29 2006

Noors slott

Marulk fylld med pilgrimsmusselfärs,
hummerbitar, dillfrösky, dillsauterad fänkål och gulbeta
samt potatispuck fylld med morotspuré 

Börja med att putsa marulken fri från alla hinnor. Dela den sedan på längden nästan helt igenom och rulla ut den, ungefär som en rulltårta. Spritsa nu i pilgrimsmusselfärsen och rulla ihop det hela. Rulla in det hela i plastfilm och sedan i aluminiumfolie och tvinna ändarna som en smällkaramell. Ställ in i ugnen på kombinerad ånga och hetluft, om detta ej finns så ställ en skål med vatten i botten på ugnen. Marulken är klar när den har en kärntemperatur på 48 grader. Ta ut och kyl ned. 

Pilgrimsmusselfärs:
300 g pilgrimsmussla
1 ägg
3 dl grädde
1 hummer (skalad och skuren i mindre bitar)
salt och peppar 

Mixa musslorna med ägget och lite salt i en mixer. Tillsätt grädden långsamt när mixern går. Lägg upp i en bunke, tillsätt hummerbitarna och smaka av med salt och peppar.

Dillfrösky: 
morot
½ palsternacka
1 bit rotselleri
1 schalottenlök
2 dl rött vin
5 dl kalvfond
dillfrön
socker
salt och peppar 

Skala rotgrönsakerna och löken och skär ner i mindre bitar. Fräs dessa i lite olja tills de fått fin färg. Tillsätt lite socker, dillfrön, rödvin och kalvfond. Låt detta reducera tills ungefär hälften är kvar. Red av till önskad konsistens med en maizenamjöls redning. Sila och smaka av med salt och peppar. 

Potatispuré och morotspuré:
morötter
½  vitlöksklyfta
½ röd chili
salt och peppar
olja 

Skala morötterna och skär i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt chilin, vitlöken och täck sedan allt med olivolja. Låt koka tills det är mjukt och sila av men spara oljan. Mixa morötterna till en slät puré och smaka av med salt och peppar. Anledningen till att jag kokar dessa i olja är att de bevarar färgen mycket bättre än om man kokar i vatten då de blir gråa och tråkiga. Bakpotatisen skalas och sedan stansar man ut rundlar ur potatisen som är ca 6 cm i diameter. Ur dessa gröps ett hål med hjälp av ett kuljärn nästan hela vägen igenom. Bryn eller fritera potatisarna tills dessa fått fin färg runt om. Kör dom i ugnen tills de är mjuka rakt igenom, ca 20 minuter på 175º. 

Dillsauterad fänkål och gulbeta:
Koka och skala gulbetorna och skär dessa i tärningar, ungefär lika stora som i pytt i panna. På fänkålen så tas stjälkarna bort och roten skärs bort. Dela dom i 4 delar och skär i strimlor. Sautera i lite olja och tillsätt mot slutet färsk hackad dill. Salta och peppra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".