Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillad biff från Ydre

Publicerat onsdag 2 augusti 2006 kl 09.51
Grillad biff

med smör svängda knippmorötter och grön sparris, rosépepparcremé, samt ruccola från Bergtorp och knaperstekt kumminfläsk från Smultronboda därtill ugnsbakad färskpotatis med riven Boxholmsost  samt slottets egna färska örter.

4 port

4st 150-170 g biffstekar
8 ansade knippmorötter
8 skalade gröna sparrisar
100 g kumminfläsk i tärningar,knaperstekt att strö runt
allriken 
100 g ruccola sallad  
100 g helt kokt speltvete /dinkel från Hargodlarna  
500 g kokt färskpotatis  
60 g riven Boxholmsost
 rödvinssky  
1 gul lök skalad, hackad 1 morot skald och skuren i småbitar
5 dl köttbuljong av god sort (vatten + tärning alt. buljong på
laska +vatten)
3 dl rött vin
lite timjan, lagerblad, rosmarin
maizena + vatten  till redning
salt och peppar

Låt grönsakerna fräsa hårt i en kastrull så att de tar färg. Häll på buljong och rödvin samt kryddorna. Låt det reducera till hälften, smaka av och red med lite maizena +vatten. Smaka av med salt och peppar ( tänk på att salta lite försiktigt, buljongtärning brukar vara ganska salt).

Rosépepparcremé:  
1 dl av hängd kesella
(dvs att det har legat i ett kaffefilter 1-2 h) 
1 dl avhängd cremé fraiche
 2-3 msk rosépeppar stött i mortel
rivet skal från en ½ citron
1 liten vitlöksklyfta, pressad
salt 

Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av.  Dela den kokta färskpotatisen, lägg den på plåt. Salta och peppra, pensla på lite olivolja/kallpressad rapsolja. Baka av 170 grader 10 -15 min häll upp i en skål, häll riven Boxholms ost över och låt det bara smälta lite. Garnera med någon ört ex timjan, dragon, rosmarin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".