Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillad lax med ört och potatisstomp samt spritärtsås

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 15.27

I Meny vecka 32 2006

Tjolöholms slott

4 port

4x160 g laxfilé med skinn
8 späda morötter
600 g potatis
ruccolasallad
4 sticklökar
50 g dill
50 g riven parmesan
2 msk olivolja
½ riven pepparrot
ärtskott 

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Skölj ruccolan och plocka dillen. Skär över ruccola, dill och sticklök grovt. Blanda den kokta potatisen med ruccola, dill, sticklök, riven parmesan och olivolja. Ansa morötterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Grilla laxen i grillpanna och kör klart den i ugn på 175º tills laxen har en kärntemperatur på 55º.

Spritärtsås:
1½ dl fiskfond
1½ dl vittvin
1½ dl grädde
15 spritärtskidor
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
salt och peppar

Hacka lökarna och fräs dem i olivolja i en kastrull. Häll på fiskfond, vitvin och koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Plocka ur ärtorna ur skidorna och mixa i ärtorna och såsen med en stavmixer eller i glasmixer.

Arrangera som på bilden och garnera med riven pepparrot och ärtskott.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".