Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 33

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 10.40

Vem är författaren?

Calle återvände först vid middagstiden, åkande i en Ford, vars baksäte ersatts med ett mindre lastflak som nu uppbar en mångfald varor. Överst var en hopfällbar järnsäng och i botten en låda pilsner och i övrigt fanns idel matnyttiga saker: en salt fläsksida, rökta skinkor, en kagge sill, specerier i rikhaltig sortering och en stor låda konserver, alltifrån kanadensisk lax i burk till pickles på glas. Själv viftade Kalle med en cigarrlåda när han hoppade ur förarsätet och i fickorna hade han karamellpåsar till barnen.

Man rustade till omedelbart kalas i skomakar-huset. Men när det nu gällde att sammansätta menyn kände sig Elna så förvirrad inför allt överflödet som ett barn i en leksaksbod och hon måste taga Kalle till hjälp. Och Kalle föreslog på fläcken soppa på buljongtärning, stekt fläsk samt till dessert aprikoser, och därvid blev det. Soppan kom särskilt lägligt för Elna, ty djupa tallrikar var hon bäst försedd med, det fanns tre stycken hela sådana. Då soppan avätits och Elna ville diska tallrikarna för fläsket, hindrades hon härifrån av Kalle, som förklarade disken vara ett onödigt fjäsk. Han vände behändigt sin tallrik, de andra gjorde likadant och så åt man fläsket på baksidan, medan efterrätten slutligen intogs direkt från burken.

När de vuxna slutat måltiden fingo barnen kasta sig över de rikliga kvarlevorna, under det Elna satte på kaffet och karlarna lade sig i björk­backen utåt vägen för att smälta maten.

Det blev en eftermiddag. Barnen samlades efter hand kring de äldre där ute under björ­karna. Kalle och Algot rökte cigarr och Kalle talade för ett tacksamt auditorium. Hans läppars rörelser följdes av ivriga ögon och varje hans ord fångades av allas öron på spets. Först prisade han den vackra utsikten från backen. Och Algot in­stämde med en nickning, förvånande sig över att han ej tidigare avnjutit denna skönhet som var obetalbar och därför intet kostade. Ifrån backen såg man, mellan alar i strandbrädden bortom vägen, sjön som denna dag låg blank och sol­belyst. Och på andra sidan sjön höjde sig en skogig ås, som avgränsade synfältet med en lugnt vågig linje, avbruten av en falla vars frötallar skarpt tecknade sig mot den ljusa himmeln.

Rätt svar på förra veckans fråga: Åke Edwardsson.


Vinnare:Marie Richaud, St. Skedvi
Tomas Nilsson, Årsta
Lena Edvardsson, Västra Frölunda
Staffan Karlsson, Stugun

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 23 augusti.          
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".