Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkockarna Ulf & MaryAnne Wahlquist Wahlquist Mat, Solberga Café

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 09.30

I Meny vecka 33 2006

Palsternacks- och potatisgratäng
laktosfri

4 port

8 medelstora potatisar
8 palsternackor
1 msk pickled black beans (köp i asiatisk affär)
1 förpackning Oatly grädde
2 dl kokosgrädde
flingsalt
valnötter till topping 

Skala potatis och  palsternackor. Skiva tunt. Varva potatis och palsternackor i en olivoljesmord ugnsfast form. Strössla pickled black beans mellan lagren och salta. Häll över Oatly och kokosgrädde. Grädda i ugn 200º ca 40 minuter. Toppa med valnötter vid serveringen.

Morotssallad 

4 stora morötter
1/3 medelstor purjolök
2 msk äkta majonnäs
1 msk ketchup
1 msk stark och söt senap 

Riv morötterna. Skiva purjon tunt. Blanda alla ingredienserna väl.

Solbergatallrik med vitlöksdressing

4 medelstora potatisar
4 medelstora rödlökar
2 medelstora morötter
3 msk kapris
3 skivor fiberrostbröd
smör- och rapsolja till stekning 

Skär potatis och rödlök i klyftor. Droppa över smör- och rapsolja och rosta i ugnen på 200º ca 25 minuter. Skiva morötterna med potatisskalaren i långa strimlor. Stek hastigt i fettet i stekpanna. Stek brödet i tärningar i fett. Lägg upp den ugnsstekta potatisen och löken på en tallrik, placera morötterna över. Lägg på kapris och brödkrutonger.

Toppa med dressing:
4 klyftor vitlök
1 tsk flingsalt
1 tsk strösocker
½ dl citronolivolja
½ dl grädde (valfri fetthalt)

Pressa vitlöken. Mosa in salt och socker. Tilsätt oljan. Rör i grädden, lite i taget. Resultatet ska bli en vitlökskräm. Droppa rikligt över tallriken. 
                  

Rostad aubergine med basilika och vitlök

1 medelstor aubergine
4 vitlöksklyftor
1 näve färsk basilika
olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar 

Sätt ugnen på 200º. Olja en plåt. Skiva auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på plåten och drippla över sparsamt med olivolja. Rosta tills skivorna ser gyllenbruna och lite krispiga ut. Under tiden skivorna går i ugnen hackas vitlöken tillsammans med basilikan tills den är riktigt finhackad och välblandad. Varva de varma auberginskivorna med basilika- och vitlökshacket. Strö över flingsalt och lite peppar. Tillsätt lite olivolja till. Servera på grovt bröd.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".