Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Torskrygg glaserad med citron och pepparrot

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 15.48

Nolhaga slott

I Meny vecka 34 2006

4 port

800 g torsk
500 g mandelpotatis
1 dl grädde
2 dl mjölk
100 g pepparrot
saft från 4 citroner
100 g löjrom (annan rom går bra)
100 g sparris
50 g smör
100 g olivolja
havssalt och vitpeppar från kvarn
4 msk socker 

Stycka torsken i 4 bitar, rimma i lika delar salt och socker 1 timme innan servering. Koka mandelpotatisen och pressa den, mixa potatis med varm mjölk och grädde samt tempererat smör. Smaka av med salt. Fyll en gräddsifon med krämen och värm i vattenbad till 70 grader. Arrangera potatiskrämen i 4 fina koppar. Koka sparrisen i saltat vatten och en gnutta socker i ca 2 minuter. Lägg sparrisen på en iskall handduk. Skölj inte med vatten för då försvinner smaken. Krydda med havssalt olivolja och en klick löjrom. Grilla torsken i panna med olivolja, peppra undersidan om nödvändigt. Avsluta torsken på låg temperatur i ugn 140 grader i 10 minuter, låt vila i 5 minuter. Gratinera potatiskrämen, 200 grader i 5 minuter. Koka till sist lika delar olivolja, citronsaft och socker, tills hälften återstår. Arrangera tallrikarna med riven pepparrot och glasera med citronetté.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".