Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillad ålfylld marulk med lättrimmad gurka och dillsås

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 11.56

I Meny vecka 38 2006

10 port

1½ filé av marulk
1-2 msk olja till stekning

Lättrimmad gurka:
3 gurkor
grovsalt


Fyllning:
3 schalottenlökar
I hårdkokt ägg
I00 g rökt ålkött
1 msk smör
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 msk crème fraiche
salt, peppar

Sås:
5 dl hemlagad fiskfond
8 dl vispgrädde
I dl créme fraiche
maizena
400 g finhackad dill
 

Fyllningen:
Skala och finhacka löken och ägget. Finhacka ålköttet. Fräs löken i smöret, tillsätt ägget och ålköttet. Blanda val. Lägg blandningen i en bunke och låt den svalna. Rör i dill, gräslök och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. 

Fisken:
Putsa filén fri från hinnor och skär den i I0 lika tjocka bitar. Skär en ficka in från sidan i varje bit. Spritsa fyll­ningen i fickorna. Tryck sedan lätt ihop fiskbitarna med handen.

Såsen:
Reducera (koka ihop) fiskfonden tills cirka hälften återstår. Tillsätt 7 dl av grädden och koka I0 minuter. Tillsätt crème fraiche och red såsen med maizena enligt anvisning på förpackningen. Blanda i dillen och mixa till slät konsistens, t.ex. med en stavmixer.

Lättrimmad gurka:
Skala gurkorna och hyvla dem till grov spagetti, använd dolin (köksredskap för att finstrimla). Lägg gurkan i en bunke, tillsätt salt blanda väl. Sätt ugnen på 1500. Hetta upp en panna penslad med hälften av oljan, salta marulksbitarna med resten av oljan. Grilla marulksbitarna tills de fått ett rutmönster. Efterstek i mitten av ugn 8-I0 minuter eller tills fisken är klar. Värm gurkan i sitt eget spad. Låt rinna av i en sil. Koka upp dillsåsen och vispa i resten av grädden. Fördela gurkan på I0 tallrikar. Lägg på den grillade fisken. Häll såsen runt om och garnera med dill. Servera med potatispuré.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".