Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Äppelkaka med pumpakärntosca

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 13.28

I Meny vecka 39 2006

1 stort ägg

2 dl rårörsocker blandat med strösocker

1 tsk malen kanel

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1½ dl mjölk

100 g smält smör

4 mellanstora äpplen (skalade och tunt skivade)

Pumpakärntosca:

50 g smör

2½ dl hackade pumpakärnor

1 dl strösocker

½ dl sirap

Klä en ugnssäker form med bakplåtspapper (ca 22x28 cm) med bakplåtspapper eller silikonmatta. Vispa ägg och sockerblandningen tjockt och pösigt. Blanda kanel, vetemjöl och bakpulver och rör ner till äggsmeten tillsammans med mjölken och det smälta smöret. Häll upp hälften av smeten i formen, lägg på äppelskivorna och täck sedan med resten av smeten. Sätt in i förvärmd ugn på 200° och grädda i ca 15 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till toscasmeten och låt den sjuda några minuter, bred den sedan på kakan och grädda vidare i ca 15 minuter till. Tag ut kakan och låt den svalna lite innan den skärs i rutor. Servera överströdd med florsocker till vaniljglass eller vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".