Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Oktoberviner 2006

Publicerat torsdag 5 oktober 2006 kl 11.27

Ja, det som kom i måndags ska inte ta slut i brådrasket är det meningen. Dom som levererar fast lanserade viner ska kunna garantera tillgången under ett år, och det är följaktligen rätt stora producenter som kan komma i fråga. Som välkända kooperativet Mezzacorona i norditalienska Trentino, som gjort det charmiga rosébubblet Rotari Rosé 2001.

Det vilar nåt vällustigt över mousserande roséviner, inte minst champagne, men faktum är att det funkar utmärkt som allrounddryck exempelvis till en buffé där smakerna spretar åt alla håll, alltifrån sojasalt sushi till vaniljsöt créme caramel, som jag provade det till häromdan. Det gick hela vägen. Förutom firarfunktionen förstås, där den blekrosa färgen ihop med bubblorna på ett märkligt sätt förhöjer stämningen. Frisk och finstämd doft och smak av lagom syrliga röda bär och lätt, aningen brödtonad avslutning, efter klassisk jäsning på fällningen. Och priset, 96 kronor är inget att bråka om. Nummer 7701 för Rotari Rosé, som faktiskt var här som tillfällig nyhet i vintras, men då försvann fortare än kvickt.

Det är förstås en rejäl chans för dom importörer som får in sina viner på fasta lanseringar, och i den stenhårda konkurrensen frodas också konspirationsteorier och offertprover vars kvalitet sedan inte motsvaras av det som levereras. Exempelvis annullerades två spanska kartongviner med kvalitetsprofil som skulle kommit i måndags - dom var för dåliga. Och missgynnade importörer grymtar i lönn om uppgjorda provningar osv. Ja, sådan är kapitalismen, när den ska stångas med ett statligt monopol. Och just nu har vi muträttegångens andra omgång. Kampen går vidare.

Nå, jag måste säga att jag blev lite besviken på dom vita nyheterna. Det finns några fynd, men hälften uppfattade jag som försiktigt neutrala mellanviner, ja rentav mjäkiga, som inte kan störa någon.

Mest karaktär hittar jag i dom syrliga sorterna, som argentinska El Cortejo Sauvignon Blanc, en örtigt frisk sauvignon med god krusbärsfrukt och limetonad eftersmak, självklar till fredagsräkorna för behändiga priset 58 kronor. Numret 6012 för El Cortejo Sauvignon Blanc 2006.

Norditalienska Claps Sauvignon från Friuli har lite annorlunda stil. Fläder i doften, men smaken går mera åt syrliga äpplen och behagligt bitter blodapelsin. Återhållet, men rätt snitsigt för 85 kronor. Numret är 2426 för Claps Sauvignon 2005, från intressante nykomlingen Albino Armani. Inget dumt namn.

Mest spännande bland dom torra vita är för mig sydafrikanska Rudera Chenin Blanc. Många av kapområdets producenter har slutat kalla druvan Steen, för Chenin Blanc tycks äntligen ha etablerat sig internationellt som en profilerad vit druvsort. Och precis som vid Loire ger den här en speciell doft av ylle, honung och mandel, med en diskret ekton efter lagring på begagnade fat. Låter det gott? Ja, den visar sig i alla fall högst användbart till dom flesta fiskrätter, och i Sydafrika tar man det gärna till allehanda ljust kött också – varför inte en wienerschnitzel? 106 kronor har Rudera Chenin Blanc, och här är numret 2237.

Originellt är också Gascognevinet Terres Fumées Petit Manseng 2005, med sin typiska ton av äpplen och citronskal. Det är dom flygande Bordeauxbröderna Lurton som står bakom, och då blir det som regel publikt och prisvärt. I det här fallet riktigt gott för 66 kronor, så Terres Fumées med nummer 4108 kan bli en utmanare till kritikerfavoriten La Gascogne par Alain Brumont.

Jag håller på båda.

Alain Brumont står annars för en av dom tunga röda kartongnyheterna, Torus, eller kanske Torus, från Madiran, av tannintäta druvorna Tannat och Cabernet som skräddarsytt vinet för årets älgjakter. Riktigt fylligt och strävt, med massor av mörka bär och ett tuggmotstånd som faktiskt kräver en älggryta eller stek. Egentligen känns vinet lite för tufft för att ligga på kartong, en förpackning som inte håller mer än några månader. Själv tänkte jag tappa upp den på fyra flaskor med skruvkork bara för att se vad som händer efter något år.

196 kronor för Torus 2005 från Madiran, nummer 2261.

Mindre krävande i stilen är då toskanska Formulae 2004 från Ricasoli, ett vin varit här tidigare på flaska, och som nu återkommer på kartong. Sangiovese för hela slanten, och även om det inte är en riktig Chianti så är den som gjord för pasta bolognese med sin generösa körsbärsfrukt och pinjetonade friskhet. 12300 är numret på Formulae, och 225 kronor är priset för tre liter Toskana på köksbänken.

Den röda avdelningen den här månaden är jämnare, och på buteljsidan har vi flera riktigt publikfriande viner med massor av frukt och ek. Vinindustrin blir allt skickligare, och det blir svårare att säga så mycket annat än att det känns gott och generöst.

Det gäller chilenska Sunrise Carménère för 58 kronor med nummer 6648, spanska Ramón Bilbao Crianza, en riktig vaniljrioja för 67 kronor med nummer 6131, sydafrikanska Foot of Africa Shiraz Viognier, också för 67 kronor, med numret 12157, och spanska El Pedrosal från Ribera del Duero, 77 kronor och nummer 2389. Alla fyra välgjorda för priset, rätt typiska för sitt område och även bra strukturerade, inte bara en massa frukt. Allroundviner som passar till allt i köttväg.

Går man upp en eller ett par tjugolappar i pris, så kanske man inte får så mycket mer kraft i vinerna, men lite mer profil.

Som chilenska Viña Falernia Syrah Reserva för 96 kronor med häftigt charktonad örtighet. Nr 6008, eller portugisiska Meia Pipa från Terras do Sado med balans i solbrännan från varma årgången 2003. Sydländsk hetta för 77 kronor alltså att värma sig med i Meia Pipa, med nummer 2564.

Varmt var det också i Valpoliciella det året, men Monti Garbi Ripasso har en friskt körsbärskärnig frukt med kryddig avslutning, och jag längtar omedelbart efter rimmad oxbringa till. 97 kronor för Monti Garbi Ripasso med nummer 5328, och önskar ni något lite mognare finns Masis Toar från 2001, med aningen högre prislapp, 119 kronor, men kanske också lite mer elegans, nummer 5330 för Toar.

Nyzeeländska Saint Clair Pinot Noir kommer från ännu svalare trakter och är som alla pinot noirer lättare i stilen, men läckert kryddig i doften och visst tryck i smaken, med rejält syrliga jordgubbstoner – något att lägga undan till gåsmiddagen kanske. 106 kronor är slagkraftigt jämfört med Bourgogne. Numret 16015 för Saint Clair Pinot Noir.

Ja, så här kan jag rabbla vidare, priserna är vettiga, vinerna bra och förhoppningsvis inte slutsålda när ni hör detta. Vill den som antecknat reda ut röran, så finns krönikan strax på hemsidan.

Mousserande rosé

7701 Rotari Rosé 2001 (Mezzacorona) Trentino, Italien 96:-

Vitt

6012 El Cortejo Sauvignon Blanc 2006, Mendoza, Argentina 58:-

4108 Terres Fumées Petit Manseng 2005 (Lurton) Gascogne, Frankrike 66:-

2426 Claps Sauvignon 2005 (Albino Armani) Friuli, Italien 85:-

2237 Rudera Chenin Blanc 2004, Stellenbosch, Sydafrika 106:-

Rött

2261 Torus 2005 (Alain Brumont) Madiran, Frankrike BiB 3 liter 196:-

12300 Barone Ricasoli Formulae 2004, Toscana, Italien BiB 3 liter 225:-

6648 Sunrise Carménère 2005 (Concha y Toro) Maule, Chile 58:-

12157 Foot of Africa Shiraz Viognier 2005, Western Cape, Sydafrika 67:-

6131 Ramón Bilbao Crianza 2004, Rioja, Spanien 67:-

2389 El Pedrosal 2004 (Pérez Pascuas) Ribera del Duero, Spanien 77:-

2564 Meia Pipa 2003 (Bacalhôa) Terras do Sado, Portugal 77:-

6008 Viña Falernia Syrah Reserva 2004, Valle del Elqui, Chile 96:-

5328 Monti Garbi Ripasso 2003 (Sant’Antonio) Valpoliciella, Italien 97:-

16015 Saint Clair Pinot Noir 2005, Marlborough, Nya Zeeland 106:-

5330 Masi Toar 2001, Veronese, Italien 119:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".