Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Belugalinser med majsblinier

Publicerat fredag 6 oktober 2006 kl 10.27

Belugalinser:
2 dl torkade belugalinser
1 ark noriblad eller torkade kombualger eller algsalt
6 dl vatten
salt peppar
1 msk olivolja
rivet skal av 1 citron 

Majsblinier:
125 g majsmjöl av malgraden Amarillo(lite finare än mannagryn)
150 g vetemjöl
10 g gäst
2½ dl ljummen mjölk
2 äggulor
2 hårt vispade äggvitor
1dl lättöl
2 krm salt
smör         

Avslut:
1 dl crème fraiche
finhackad rödlök
5 cm finstrimlad purjolök
 
Skölj linserna ordentligt. Koka linserna i vattnet tillsammans med noribladen (eller algerna), i ca 20 minuter tills de är precis genomkokta och fortfarande har lite tuggmotstånd. Svalna av linserna och plocka bort noribladen (eller algerna). Smaka av linserna med olivolja, salt och peppar och det rivna citronskalet. Lös jästen i den ljumna mjölken, blanda med äggulorna, majsmjölet och vetemjölet. Låt dra i minst en timme i kyl. Tillsätt saltet och lättölen. Vänd försiktigt ned äggvitorna. Stek plättarna i en blinipanna. Det fungerar så klart att steka plättarna i en vanlig plättlagg också, men försök att göra dem så tjocka som möjligt. Servera linserna och blinierna med crème fraiche, löken och lite nymald vitpeppar.

              

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".