Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lantlig äppelpaj

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 15.58

I Meny vecka 41 2006

Ett ovanligt bra recept. Pajen blir stor och räcker till ca 8 personer. Degen kavlas ut direkt, sedan viker man den mitt itu och låter den vila ett tag i kylskåpet.

Pajbotten:
4 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g smör eller margarin
ca 4 msk iskallt vatten
 
Fyllning:
6-8 äpplen
1-1½ dl aprikosmarmelad
knappt 1 tsk kanel
ca 1 dl socker
ca 2 msk smör 

Börja med pajdegen. Mät upp mjölet i en bunke. Skiva smöret eller margarinet och lägg det i mjölhögen. Lägg också i sockret. ”Skär” ihop det hela med hjälp av två slöa bordsknivar eller gör degen i food processor/matberedare. När blandningen är smulig är det dags för det iskalla vattnet. Arbeta ihop allt till en deg. Överarbeta den inte! Mjöla bakbordet lätt och kavla genast ut degen till en stor rundel, ca 40 cm i diameter. Vik den dubbel (som en halvmåne) och lägg över den på ett bakplåtspapper. Täck väl med plastfilm och lägg in den kavlade degen i kylskåpet ½-1 timme. (Man kan också frysa degen så här och sedan tina den i rumsvärme.) Kärna ur och, skala äpplena. Skär tunna klyftor. Rör marmeladen smidig med ett par msk vatten. Värm ugnen till 175°. Lägg ut degen i en stor rund pajform (vår form är 27 cm i diameter) med löstagbar botten. Degen kommer att hänga ut över kanterna, men den ska sedan vikas ganska tjockt över fyllningen, så det är alldeles som det ska vara. Fyll med äppelbitarna - fyllningen kan gärna vara högst in mot kakans mitt. Dofta över kanel och klicka marmeladen över äppelbitarna. Pudra över socker och lägg på små smörklickar. Vik upp degkanterna över äppelfyllningen. Den här pajen ska gräddas långsamt. Sätt in den mitt i ugnen i 45-50 minuter i 175° ugnsvärme. Täck eventuellt med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att bli för mörk. Servera pajen varm eller ljum på egen hand, eller med lättvispad grädde  eller vaniljglass.                                              

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".