Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Chiliolja, Röd basilikavinäger och Hallonvinäger

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 16.01

Chiliolja 

Chiliolja finns att köpa färdig i asiatiska butiker, men är också enkel att göra själv. Prova olika sorters chilipeppar, men se till att torka dem noga först, annars möglar oljan. 

75 cl olivolja
6 piri piri, torkade 

Bryt pepparfrukten i mindre bitar. Blanda med oljan i en flaska. Förslut och ställ den ljust, gärna i fönsterkarmen. Efter två veckor kan du sila bort pepparfrukterna. Förvara oljan mörkt.

Röd basilikavinäger 

Till och med den tråkigaste vintermat blir glad av lite röd basilikavinäger. Ett par torkade fröstjälkar, gärna från mexikansk basilika, förgyller smaken ytterligare. 

7 dl äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
3-4 stora kvistar röd basilika + ev. fröstjälkar 

Lägg ner alla ingredienserna i en vid glasburk (inte i flaska, då får du inte ut kryddorna sedan). Förslut och ställ burken rumsvarmt, gärna i fönstret i 2 veckor. Ställ den sedan svalt i 1-2 veckor. Skaka då och då. Sila av och häll den härligt röda, doftande, vinägern i en ren flaska. O Basilikavinägern trivs mycket bra ihop med rostad vitlöksolja, blanda dem till en underbar vinägrett.
 

Hallonvinäger 

En vackert djupröd vinäger, god till att spetsa t.ex. en mörk sky med. Men den passar också till allt ljust kött och som bas för en frisk vinägrett till sallader. 

1 dl färska hallon
7 dl äppelcidervinäger
2 kvistar isop

Blanda ihop alla ingredienserna, utan att värma, i en vid flaska eller burk. Förslut och ställ den ljust i minst en vecka, så att hallonen färgar vinägern. Flytta sedan flaskan till kylen där den får stå, helst i 3-4 veckor, då blir den allra godast. Du behöver inte sila av hallonen, även om de ser fula ut. Men ska du ge bort vinägern kan lite fräscha bär och en ny kvist isop vara fint. Vinägern håller sig länge och om den får stå svalt förblir färgen lika intensiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".