Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Salta biten med brynta rötter

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 13.26

I Meny oktober 2006

4 port

Salta biten är en rätt som ständigt måste räddas åt eftervärlden. Nya generationer måste få veta hur man tillagar även enklare kött som oxbringa. Och hur gott det kan bli. Salta biten var för övrigt en av Tore Wretmans absoluta favori­ter. Han tyckte så mycket om den här rätten att han till och med döpte en av sina båtar till Salta Biten. Det har inte jag gjort än, men osvuret är bäst. Koka gärna köttet en dag i förväg, för det tar några timmar in­nan det är mört och släpper benet (som eventuellt får koka med för den goda buljongens skull).

1 kg rimmad oxbringa

6-8 vitpepparkorn
2-3 morötter
1 kålrot
2 kålrabbi
800 g potatis
smör eller margarin till stekning
florsocker
salt och peppar
 

Till servering:
riven eller raspad pepparrot 

Lägg köttet i en rymlig gryta och slå på rikligt med vatten. Koka upp och ta av grytan efter 1 min. Spola hastigt av köttet och gör rent grytan. Lägg tillbaka köttet och slå på nytt vatten. Låt koka upp och lägg i pepparkornen. Låt sjuda ca 2 timmar. Smaka av om buljongen behöver ytterligare sälta, salta biten får inte smaka mesigt! Låt köttet svalna i buljongen om du kokar det i förväg. Skala och ansa rotsakerna, skär dem i ca 2 cm stora kuber. Ska­la potatisen och koka i buljongen från köttgrytan. Koka rotsakerna mjuka i buljong från köttgrytan. Häll av bul­jongen (spara den gärna till en god grönsakssoppa senare). Låt rotsakerna ånga av och bryn dem sedan i smör i en stekpanna tills de fått lite färg. Salta och peppra. Strö över ett par nypor flor­socker så att de blir aningen karamelliserade. Värm köttet i buljongen. Om du tycker att det är enklare kan du skära det i ganska tjocka skivor medan det är kallt. Riv eller raspa rikligt med pepparrot under tiden. Lägg upp det färdiga köttet på ett varmt uppläggningsfat, lägg rotsaker och potatis runt om och strö pepparrot över köttet. Ser­vera det som blir över i en skål bredvid. Du kan också portionera upp på varma tallrikar på liknande sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".