Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bräserade fläskben

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 13.27

I Meny oktober 2006

4 port

Ännu en robust rätt signerad min matglada moster Astrid i Helsingborg, denna gudomliga vardagskocka som alltid hade rätt handlag för att kunna trolla med råvarorna. Har man tur kan man även få njuta av denna delikatess hemma hos min bror, den äventyrlige polisen Kenneth, som också är en proffsig hemmakock när han inte är på utlandsuppdrag. En av hemligheterna med den här läckra rätten är att fläskbenen skall vara köttiga och färska, en annan att man väljer en bra äppeljuice av årets skörd. Ett mustigt rödvin eller kall bayer smakar bäst till.

2 kg köttiga fläskben
1 gul lok
1palsternacka
1 äpple
smör till stekning
2 dl färsk äppeljuice
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 lagerblad
1 kvist färsk timjan
2 dl vispgrädde
smör till stekning
salt och peppar

Till servering t.ex.
kokt mjölig potatis
inlagd kryddgurka
pressgurka
syltade tomater
vinbärsgelé
rödlöksmarmelad

Skala och skär lök och palsternacka i grova bitar. Kärna ur och skär äpplet i grova bitar. Salta och peppra köttet väl. Bryn bitarna ordentligt runtom i smör i en stekgryta. Ta upp dem och bryn grönsakerna. Lägg tillbaka köttet och slå över äppeljuice och vatten. Smula ned buljongtärningarna och lägg i lagerbladen och timjan. Låt grytan puttra under lock ca 1 timme. Ta upp fläskbenen när köttet böljar släppa från benen. Håll dem varma i ugnen. Sila av buljongen i en kastrull och låt den koka ihop till hälften. Häll i grädden och sjud tills såsen ser simmig och fin ut. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Lägg upp köttet på ett varmt fat. Häll på såsen. Servera med kokt, mjölig potatis och ett antal skålar med diverse inläggningar, geléer eller nykokta kompotter, t.ex. rödlöksmarmelad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".