Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Laxpudding

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 13.28

I Meny oktober 2006

4-5 port

Laxpudding ar något alldeles speciellt och ett av de bästa sätten att tillaga denna ursvenska kalasfisk. Nuförtiden är det kanske inte så lätt att hitta just rimmad lax i butiken, men du kan lika gärna välja rökt eller gravad lax, det blir också gott. Eller varför inte en mix av alla? Annars gör du ganska enkelt rimmad lax själv. Köp en hel sida, skär ut så många tunna skivor du behöver och frys resten till ett annat tillfälle. Salta skivorna lätt på båda sidorna och ställ dem kallt i ett par tim. Sedan är det bara att börja. En fyllig lager eller ett glas sval chardonnay kompletterar denna rätt perfekt.

800 g skivad lax
2 gula lökar
smör till stekning
800 g fast, kokt
kall potatis
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar

Till servering:
ca 150 g smör
2 tsk Slotts kaviar
1 msk ansjovisspad
1 bunt grön sparris
dillkvistar
 
Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering. Smörj en form med löstagbar kant och klä den med ett lager lax. Låt skivorna hänga ut över kanten. Varva sedan potatis, lök, dill och lax. Salta lätt och peppra mellan varven. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den ar färdig. Bryn smöret i en kastrull och smaksätt med kaviar och ansjovisspad. Koka sparrisen. Skär den i bitar och lägg på laxpuddingen. Garnera med några dillkvistar. Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".