Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Janssons frestelse

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 13.29

I Meny oktober 2006

4 port

Janssons frestelse lär vara uppkallad efter operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1889) som en gång bjöd hem några goda vänner och vid hemkomsten upptäckte att det enda han hade hemma var potatis, ansjovis, lök och en skvätt grädde. Själv har jag experimenterat med ett flertal varianter av Jansson. Prova den här, tillagad i portionsformar med löstagbar kant. Kom bara ihåg att det enda som duger till Janssons frestelse är äkta ansjovisfilé av skarpsill samt vispgrädde. De flesta ställer nog fram snaps och öl och kanske rostat knäckebröd till denna läckerhet.

400 g potatis
2 gula lökar
smör till stekning och pensling
ansjovisspad
2 burkar äkta ansjovisfilé (’à125 g)
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 175° Skala potatisarna och skär några av dem i tunna skivor (dessa skall användas till att klä formen med). Strimla resten av potatisen. Skala och skär löken i likadana strimlor, fräs den gyllenbrun i en kastrull. Tillsätt den strimlade potatisen och ansjovisspadet, hall på grädden. Smaka av med salt och peppar, rör om och låt puttra ca 5 min. på svag värme. Pensla formarna väl med rumsvarmt smör, klä dem med potatisskivor i botten och längs kanterna. Varva lök- och potatisblandningen med ansjovisfiléer tills formen är fylld. Översta lagret skall vara lök- och potatisblandning, gärna toppad med några extra filéer. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills ytan har fått gyllenbruna bubblor. Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den vila någon minut. Ta bort kanten och för försiktigt över frestelsen till en tallrik, det går lättare med t.ex. en bred stekspade.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".