Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Måltidens Dag soppan 2006 Multi Kulti

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 11.05
1 av 2
Victor Waldenström och Christina Möller
2 av 2
Måltidens dag soppa 2006

I Meny vecka 42 2006

En underbar soppa med kokos, linser och läckra frön


Även i år är soppan komponerad av Victor Waldenström som inspirerats av vårt mångkulturella år 2006. Här smakar Victor av soppan tillsammans med Christina Möller.

Kryddningen i receptet kan varieras och anpassas till dina gästers smak. Därför är det med en viss försiktighet vi kryddat Multi Kulti-soppan. Det gäller ju sedan att smaka av, smaka noga och verkligen uppleva de strömmar av aromer som finns i den här soppan.  

4 port

2 msk olivolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk spiskumminfrön (eller malda om du inte hittar hela)
1 tsk ljusa senapsfrön
100 g torkade, gröna linser
1 tsk korianderfrön, malda
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk Sambal Badjak (eller Ancho Chili-pulver)
1 tsk mald ingefära (eller motsvarande färskriven)
1 burk krossade tomater (inte puré!)
eller 1 burk Pomodorini Mutti (med hela små tomater i krosset)
1 burk, 400 ml, kokosmjölk (spar lite till dekor)
3 dl vatten

Smaka av med:
1 tsk salt
1 msk limesaft

Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs lök och vitlök till de börjar ta färg. Lägg i spiskummin och senapsfrön och låt fräsa ½ minut under omrörning. Lägg i de torkade linserna tillsammans med koriander, gurkmeja, paprikapulver, Sambal Badjak och ingefära. Rör om i grytan och slå på tomatkrosset tillsammans med kokosmjölken och vatten. Låt allt småkoka tills linserna är mjuka vilket tar ca 30 minuter. Smaka av med salt och limesaft. Späd soppan tillönskad tjocklek med mer vatten och krydda efter din och gästernas smak. Toppa den heta soppan med lite sval kokosmjölk. Blir det soppa över är den nästan ännu godare dagen efter. Så gör gärna dubbel sats…


Multi kulti – soppan för storhushåll:

10 l soppa ger ca 30-33 portioner
x 3 = cirka 100 portioner

6 dl olivolja
9 gula lökar
15 vitlöksklyftor
5 msk hel spiskummin
5 msk senapsfrö
1½ kg gröna linser
3 msk mald koriander
3 msk gurkmeja
6 msk paprikapulver
4 msk sambal oelek/3 msk Ancho chili
3 msk ingefära
12 l vatten
8 kg krossade tomater
5 l kokosmjölk
3 msk salt
pressad limesaft

Gör som ovan. I övrigt är det ju som Victor Waldenström så klokt förespråkar – krydda efter gästernas smak! Servera soppan på Måltidens dag – i år torsdagen den 19 oktober! Det kan ju vara på sin plats att göra en mindre sats för avsmakning i god tid före den stora dagen ….

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".