Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Päron- och äppelchutney

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 09.55

I Meny vecka 42 2006

1 kg fasta päron
2-3 större äpplen
2 gula lökar
1 röd chilifrukt (urkärnad och strimlad)
1 bit färsk ingefära ca 5 cm (riven)
1 bit kanel
100-150 g russin
½ tsk salt
1 msk senapsfrö
2 kryddnejlikor
1½ – 2 dl äppelcidervinäger
400 g rårörsocker

Skala päronen och äpplena, kärna ur dem och skär dem i grövre tärningar. Skala lökarna och hacka dem. Lägg samtliga ingredienser i en gryta och låt det hela småputtra i ca 30 minuter, rör om då och då. När massan börjar bli tjock, är det dags att smaka av. Ev. behövs det lite mera syra eller lite hetta, eller också lite mera sötma, smaken ska vara rund och söt-syrlig med en lätt hetta. Byt gärna ut hälften av sockret mot honung. Häll upp i väl rengjorda glas och förslut genast.

Den här chutneyn passar bra till grillat fläsk- eller viltkött även till feta fiskar som lax och makrill samt ål, eller servera den till starka ostar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".