Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sydtysk äppelkaka

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 10.06

I Meny vecka 42 2006

1 sats pajdeg

50 g malda nötter eller mandlar
60-80 g mandelmassa eller marsipan, riven
6 syrliga äpplen
2 dl visprädde
1 ägg
1 äggula
½ dl strösocker
1-2 knivspets malen kanel

Klä en pajform (med avtagbar botten) med pajdegen, nagga botten med en gaffel.
Strö över de malda nötterna och den rivna mandelmassan.
Skala äpplena och kärna ur, skär i tunna skivor och lägg dem snyggt på mandelmassan. Grädda i ca 10 minuter på 200°.
Rör ihop vispgrädden med ägget, gulan, socker och kanel.
Häll detta över den förgräddade kakan och grädda vidare på 220° i ca 8-10 minuter till. Smeten ska ha stelnat och ytan ska vara gyllenbrun.
Extra snygg blir kakan om man strör lite flagad mandel över, tillsammans med gräddblandningen.
Servera kakan ljummen med vaniljglass eller grädde.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".