Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mousserande päronsoppa

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 10.10

I Meny vecka 42 2006

ca 400-500 g päron
3 dl vatten
3 dl vitt vin
1½ dl strösocker
1 vaniljstång
1 liten bit hel kanel (ca 3 cm)
1 stjärnanis
1 tsk färsk riven ingefära
2 myntakvistar

Skala, kärna ur och tärna päronen. Koka upp vatten, vin, strösocker, kanel, stjärnanis och den klyvna vaniljstången och koka pärontärningarna däri. Tag av från värmen, när tärningarna känns mjuka.
Plocka upp kanel, vaniljstång och stjärnanisen. Häll upp i mixer eller matberedare och kör till en slät soppa. Tillsätt den rivna ingefäran och kör igång några minuter till och sila av.
Kolla konsistensen och sötman, ev. kan det behövas lite mera vätska eller mera sötma. Tillsätt då lite vit baksirap.
Låt soppan kallna helt och häll sedan upp i vackra glas eller tallrikar, dekorera med färsk mynta. Häll på lite mousserande vin vid bordet  straxt innan man ska äta soppan, då bubblar det härligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".