Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allers stäms sannolikt för alkoholreklam

Publicerat söndag 11 augusti 2002 kl 08.43
Efter att ha publicerat alkoholreklam riskerar Allers förlag i Helsingborg att stämmas av Konsumentombudsmannen (KO) på 400 000 kronor.
Sedan juni har Allers publicerat annonser med alkoholreklam i sina veckotidningar, trots det svenska förbudet mot alkoholreklam. Man stödjer sitt beslut på en tingsrättstom tidigare i år. - Efter tingsrättens dom ser vi ingen anledning att särbehandla vinannonsörer, säger Allers förlags vd Martin Hansson. Strider mot EU-regler I en tingsrättsdom tidigare i år - där KO stämde tidningen Gourmet för alkoholreklam - vände sig tingsrätten till EU-domstolen för att få råd. Och enligt EU-domstolen strider det svenska reklamförbudet mot EU:s regler för fri rörlighet av varor och tjänster. Tingsrätten gav därför tidningen Gourmet rätt. Marknadsdomstolen avgör Men KO har överklagat domen till Marknadsdomstolen som tror sig kunna fatta beslut i ärendet först någon gång i november. I kölvattnet av tingsrättsdomen har nu ett flertal tidningar publicerat annonser med alkoholreklam. Men i motsats till Allers förlag - tycker inte KO att det är lagligt. - Allers har helt fel. De måste vänta in marknadsdomstolens beslut, säger Staffan Lind som är avdelningschef på Konsumentverket.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".