Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för religiöst våld i Danmark

Publicerat tisdag 13 augusti 2002 kl 06.18
Religiöst våld är att vänta i Danmark. Det hävdar en av landets mest kända islamkännare, Tim Jensen vid Odense Universitet.
* Det har startats en hot-line för danska judar som på senare tid känt sig hotade. * Ett par danska universitet har börjat samarbeta med polisens underrättelsetjänst för att hindra extrema muslimska grupper att värva studenter. * Riksåklagaren undersöker om det går att förbjuda den fundamentalistiska muslimska föreningen Hizb ut Tahrir. I så fall är det första gången det händer i landet sen ett kommunistparti förbjöds under andra världskriget. Tim Jensen - religionshistoriker vid Odense universitet - säger att situationen är så infekterad att risken nu är stor för religiösa våldshandlingar i Danmark. Han menar att det hårdnade klimatet för invandrare i Danmark kombinerat med ett allt mer desperat läge i Mellanöstern kan ligga bakom. - Ja, det menar jag. Sympatier med det palestinska folket kan leda till våld - och det menar jag att det kan det även i Danmark.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.