Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

GPS-navigering dåligt för miljön

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 12.03
GPS navigatorer för bilen

Dagens navigations-system erbjuder den snabbaste och närmaste vägen men inte alltid den mest miljövänliga.

Det visar en studie som gjorts av forskare vid Lunds Tekniska högskola LTH.

Men med hjälp av smartare navigationssystem hoppas forskarna att bilister i framtiden skall kunna välja den väg som är bäst för miljön.

– Vi har tittat på möjligheten att för de olika väglänkarna lägga in bränsleförbrukningsfaktorer och kunna optimera efter hur långt men också på vilket sätt man måste köra, säger Eva Ericsson, lektor vid institutionen för teknik och samhälle, vid Lunds Tekniska högskola.

Spar både miljö och pengar
Dagens navigationssystem som finns i många bilar visar hur man snabbast tar sig från punkt A till punkt B, men i framtiden hoppas Eva Ericsson att navigationsdatorn också ska kunna berätta för bilisterna vilket vägval som drar minst bränsle och alltså är bättre för både plånboken och för miljön.

Hälften valde fel
Forskarna har byggt upp en databas och samlat uppgifter om hur fordon körs på olika gator i Lund och med hjälp av databasen har de sedan kunnat räkna ut bränsleförbrukning för olika körstilar och gator under både låg- och högtrafik. Studien visar att närmare hälften, 46 procent, av bilisterna väljer fel väg ur miljösynpunkt.

– De bilisterna hade enligt våra beräkningar kunnat spara drygt 8 procent av sin bränsleförbrukning, säger Eva Ericsson.

En miljövänlig körstil är den där man kör relativt långsamt och med jämn hastighet och de vägar som är dåliga ur miljösynpunkt är till exempel de med många trafiksignaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".