Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot drabbar även kommunala tjänstemän

Publicerat söndag 7 januari 2007 kl 09.37

Allt fler politiker, både i kommuner och på riksnivå, vittnar om hur de blivit hotade när de uttalat sig i kontroversiella frågor.

I Malmö stadshus har man till exempel infört strikt kontroll av besökarna för att skydda politikerna. Men nu ser det ut som om våldet och hotet om våld även drabbar kommunala tjänstemän.

– Samma dag som jag uttalade mig i medierna om hur kommunen ställde sig i en viss fråga, kastades en sten in genom mitt fönster, den landade på köksbordet. Tre gånger efter det har någon kastat ägg mot min bostad, berättar en tjänsteman som P4 Radio Malmöhus har talat med.

Rädd för hämnd
Av rädsla för repressalier vågar han inte framträda med namn. Han har valt att inte längre uttala sig i media eftersom han bedömer att hotbilden finns kvar, trots att det är nästan två år sedan skadegörelsen mot hans bostad inträffade.

Ovanligt
Men att kommunala tjänstemän väljer att inte uttala sig offentligt för att de känner sig hotade är ytterst ovanligt.

– Att det förekommer hot och hot om våld och i vissa fall till och med våld mot kommunala tjänstemän, det vet vi, men att det skulle vara orsaken till att någon inte uttalar sig, är mycket ovanligt och det är inte bra om det skulle vara så, säger Håkan Nilsson, chef på Malmö Stads säkerhets- och beredskapsavdelning.

Arbetsgivaren ger stöd
Kommunala tjänstemän som känner sig hotade kan få hjälp genom sin arbetsgivare med till exempel överfallslarm eller nödtelefoner. Personer som arbetar i miljöer där risken för hot och våld är stor som till exempel lärare och parkeringsvakter får utbildning i till exempel hur lagstiftningen fungerar och vad man skall göra när man utsätts för hot.

Det är svårt att få en samlad bild över hur många tjänstemän som utsätts för hot, eftersom ansvaret för de anställda bärs av varje enskild förvaltning.

Låg profil lönar sig
Ingen person kom till skada vid stenkastningen mot den tjänsteman som P4 Radio Malmöhus talat med men han tog det ändå på allvar och polisanmälde skadegörelsen. Han säger till P4 Radio Malmöhus att sedan han beslutade att hålla en låg profil har allt lugnat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".