Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöbilar parkerar gratis i Helsingborg

Publicerat måndag 8 januari 2007 kl 05.41

Helsingborg blir första kommun i Skåne som tar bort parkeringsavgifterna för miljöbilar. I veckan väntas kommunstyrelsen fatta beslutet, som betyder att alla som kör miljöbil befrias från p-avgift på kommunala  parkeringsrutor.

Tidigast i mitten av mars väntas beslutet som befriar bilister med miljöklassade bilar från parkeringsavgifter i Helsingborg kunna träda i kraft. Förutsättningen är att också kommunfullmäktige godkänner beslutet som väntas i kommunstyrelsen i veckan.

Exakt vilka miljöklassade bilar som befrias från parkeringsavgiften ska först fastställas med stöd i Vägverkets klassificering.

I knappt ett 20-tal kommuner i landet har miljöbilister belönats på liknande sätt, bland annat i Stockholm och Göteborg. Men den statliga parkeringsutredningen, som la fram sitt slutbetänkande för en månad sedan, avråder kommunerna från att gynna miljöbilismen på detta sätt. Utredningen anser bland annat att systemet inte är prövat av domstol i högre instans. Länsrätten i Stockholm har visserligen givit Södertälje kommun rätt att avskaffa p-avifterna för miljöbilar, men utredningen menar ändå att rättsläget är osäkert och avråder kommunerna.

- Vi har ju valt att lyssna på Södertälje-domen där det här förklarades lagligt, säger Peter Danielsson (m), ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.

Han säger vidare att det bara är ett projekt och det hela kommer att utvärderas om två, tre år.

- Faller det här väl ut fortsätter vi. Men om man tänker sig att det på sikt bara finns miljöbilar så kommer det ju inte finnas något syfte med att ha gratisparkering för miljöbilar, säger Peter Danielsson.

- Det huvudsakliga skälet till att vi satsar på gratisparkering för miljöbilar är att vi vill få ordning på de luftföroreningar som vi har här i centrum och då är syftet att se till att så många som möjligt skaffar miljöbilar, avslutar Peter Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".