Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fågelinfluensan skärper uppmärksamheten

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 13.09

Trots att fågelinfluensa konstaterats på en kalkonfarm i Storbritannien, så införs inga nya skyddsåtgärder för tamfågeluppfödarna i Skåne.

Däremot har jägare bland annat längs de skånska kusterna uppmanats av Statens veterinärmedicinska anstalt att vara extra uppmärksamma på döda vildfåglar i området. Situationen förändras snabbt, om fågelinfluensa hittas närmare Sveriges gränser.

– I dagsläget finns ingen anledning att höja beredskapen, men det kan vara så imorgon, säger Torsten Mörner, statsveterinär på SVA.

Jägare verksamma längs Sveriges kuster har i dagarna fått ett brev från SVA med uppmaningen att i högre grad hålla utkik och rapportera om man hittar döda fåglar. Det gäller speciellt om det är flera inom ett begränsat område och om det rör sig om svanar, gäss eller änder, eller om man ser levande fåglar som visar symptom på fågelinfluensa, till exempel att de flyger konstigt eller har kramper.

På länsstyrelsen i Skåne skickade man i förra veckan ut ett informationsblad till kommuner och veterinärer, där man informerade om vad som gäller om det hittas döda fåglar. Anledningen till brevet var, enligt länsveterinär Lennart Sjöland, att det vintertid ringer många privatpersoner som hittat döda fåglar. Men så länge Jordbruksverket inte bedömer att det är nödvändigt att öka skyddet, så vidtar inte heller länsstyrelsen i Skåne några ytterligare åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".