Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta förhandlingar om styret i Lund

Publicerat onsdag 9 oktober 2002 kl 09.57
I Lund pågår fortfarande förhandlingarna om hur kommunen ska styras. Nu är det kampen om kommunalrådsposterna som ska avgöras mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern.
Socialdemokraterna vill ha två av de tre posterna. Miljöpartiet har redan pekats ut som det parti som får den tredje posten. - Vi är inte riktigt färdiga med alla detaljer utan vi har en principöverenskommelse. Innan vi är riktigt färdiga skulle det kännas konstigt att gå ut och plocka ur någon detalj ur den här överenskommelsen, säger Rolf Engelsson, miljöpartiets talesman i Lund. Det är alltså ännu inte riktigt avgjort hur Lund kommer att styras den kommande mandatperioden. Det blir ett samarbete mellan socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, men hur samarbetet ska se ut förhandlar man fortfarande om. Posten kan delas Vänsterpartiet har sju mandat i kommunfullmäktige, medan miljöpartiet har sex. Det är alltså inte självklart vem som kommer gå segrande ur striden om den sista kommunalrådsposten. Ett förslag i de pågående förhandlingarna är att de två partierna skulle dela på en kommunalrådspost. - Ja, om man delar ett kommunalråd så kan man ju dela det på två halvtider, vilket är praktiskt besvärligt eftersom man måste ha två tjänsterum, eller så kan man dela det i tid så att man har två år vardera. Det har förekommit i andra kommuner, säger Rolf Englesson. (v) vill inte ha delad post Men vänsterpartiet är inte intresserat av ett sådant samarbete. - Vi är inte så glada för det. Vi tror inte på att koncentrera makten och resurserna på en person. Vi tror mer på att sprida ut det, det passar vår politik bättre, säger vänsterns partiföreträdande Cecilia Wadenbäck. Siktar på nämnder istället Istället för en kommunalrådspost vill vänsterpartiet ha ett antal nämndordförande. På det sättet tror man sig få ett större inflytande än genom att få ett kommunalråd. Som exempel på nämnder som vänsterpartiet är intresserade av istället nämner Cecilia Wadenbäck socialnämnden, kultur- och fritid, men också tekniska nämnden och byggnadsnämnden. Hon menar att det viktiga är att det blir en bra blandning mellan mjuka och hårda nämnder. Men i förhandlingarna med socialdemokraterna är ingen enskild post oundgänglig. - Det är ju aldrig någon post som man inte kan vara utan. Det är ju ett givande och tagande, säger Cecilia Wadenbäck. Förhandlingarna om vem som får kommunalrådsposten förväntas vara klara inom en vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".