Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler vårdplatser på MAS efter kritik

Publicerat onsdag 16 oktober 2002 kl 09.58
Efter Socialstyrelsens hårda kritik mot universitetssjukhuset MAS i Malmö lovar sjukhusledningen nu att försöka ordna fram en extra vårdavdelning som skall kunna öppnas med kort varsel.
Den pressade situationen med överfyllda vårdavdelningar och inställda operationer som följd utgjorde en fara för patienterna. - Det var inte alls bra. Akuten hade för många patienter. Många patienter väntade på att få en säng, det fanns inte lediga sängar, därför att vi inte kunde skriva ut patienter i den takt som vi skulle behöva för att möta den topp som inträffade, säger Karin Christensson, sjukhuschef på Universitetssjukhuset MAS. Socialstyrelsen gjorde sin inspektion i våras sedan personalen slagit larm om att man inte längre kunde ta det medicinska ansvaret för patienterna. Socialstyrelsen ansåg att det främsta skälet till den pressade situationen på sjukhuset var brist på vårdplatser. I sitt svar på Socialstyrelsens kritik ger sjukhuschefen förslag på åtgärder. - Vi skall försöka utöka antalet vårdplatser. Det är en fullständig förutsättning för att ta hand om Malmös befolkning som ökar med 3 000-4 000 personer om året. Vi försöker se till att arbeta smidigare på sjukhuset så att vi undviker att människor sitter eller ligger på akutmottagningen och väntar på att bli till exempel röntgenundersökta. Vi försöker samarbeta med primärvården i ännu högre grad och vi hoppas mycket på den mobila jour som finns i primärvården och att den utvecklas så att fler människor kan tas om hand hemma utan att behöva åka in här, säger Karin Christensson. I svaret till Socialstyrelsen skriver också sjukhuschefen att man snabböppnar en helt ny vårdavdelning med 24 platser kring nyår men det förutsätter att Region Skåne skjuter till 20 miljoner kronor om året för kostnaden att driva avdelningen. Men skulle inte alla dessa åtgärderna gjorts ändå, utan Socialstyrelsens kritik? - Jo, men Socialstyrelsens kritik skärper ju upp detta. Det är helt riktigt, problemet är inte nytt, problemet är känt och det måste göras under alla förhållanden, säger Karin Christensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".