Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Anmälningar om kvinnomisshandel ökar

Publicerat tisdag 22 oktober 2002 kl 07.46
Hittills i år har 1.704 kvinnor i Skåne polisanmält att de misshandlats av någon de känner. Även anmälningarna om grov kvinnofridskränkning ökar.
Varje år anmäler omring 16.000 kvinnor i Sverige att de misshandlats av någon de känner. I Skåne har anmälningarna ökat i år. Siffran på 1.704 anmälningar innebär så här långt en ökning med drygt 100 fall, jämfört med samma period förra året. - Jag var instängd i nästan två månader i mitt hem. Utan att kunna gå någonstans, utan att kunna få hjälp eller säga till någon: "Hjälp mig!", säger Gordana. Hon är inte ensam om sin historia. Den statistik som finns om kvinnomisshandel är snårig och mörkertalen är stora, men trenden är tydlig: antalet skånska kvinnor som anmäler misshandel har ökat de senaste åren. Om det beror på att fler misshandlas eller om fler anmäler är det ingen som vet. - Problemet är stort. Det dråsar in anmälningar varje dag från hela polisområde nordväst, säger Birgitta Bergström, polisinspektör i Landskrona. Hon arbetar på den nystartade familjevåldsenheten i nordvästra Skåne. Sedan några år finns en familjevåldsenhet hos polisen i Malmö. Den har lyckats höja andelen brott som klaras upp till 30-40 procent, jämfört med de 10-15 procent uppklarade brott som är vanliga på andra håll. Förhoppningen är nu att även familjevåldsenheten i nordvästra Skåne ska göra att fler anmälningar leder till fällande domar och till uppklarade fall.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".