Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patologbrist orsakar kris i cancervård

Publicerat torsdag 1 november 2007 kl 04.43

Helsingborgs lasarett har akut brist på patologer. Om sjukhuset inte hittar någon snar lösning på läkarbristen hotas cancersjukvården, eftersom operationer kommer att få ställas in.

Tre av sjukhusets patologer har slutat under året och sjukhuset har inte lyckats rekrytera några ersättare. Istället för sex tjänster finns nu bara drygt en och lyckas man inte ersätta de vakanta tjänsterna finns det risk för att cancervården drabbas.

– Med dagens bemanning har vi ingen chans att hålla verksamheten öppen men jag räknar med att Region Skåne gör en omfördelning. Skulle vi inte få hjälp måste vi stänga operationsverksamheten, säger Åke Johanson, verksamhetschef för diagnostik vid Helsingborgs lasarett.

Låna från andra sjukhus
Senast den 3 december måste minst tre nya patologer finnas på plats i Helsingborg och Åke Johanson räknar med att Universitetssjukhusen i Malmö och Lund ställer upp och lånar ut dem.

– Jag kan inte se att det finns någon som helst möjlighet att man inte gör det här. Det skulle få alldeles för dramatiska konsekvenser. Inom Region Skåne finns det 50 patologer, säger Åke Johanson.

Undersöker vävnadsprover
En patolog är en specialistläkare som undersöker vävnadsprover för att se om det finns några sjukliga förändringar i dem, till exempel cancer i cellprover från bröst och prostata.

Brist i hela landet
Det råder stor brist på patologer i hela Sverige och på patologen i Helsingborg har man haft det tungt ett helt år sen tre patologer slutat.

– De som var kvar har kämpat för att hålla fanan högt men några av dem har fått sluta av arbetsmiljöskäl eftersom vi var underbemannade och en del andra har flyttat till Malmö, säger Åke Johanson.

Har nått gränsen
Trots det ansträngda personalläget har patologen i Helsingborg ändå lyckats leverera alla provsvar i tid.

– Det finns en väldigt hög moral att leverera och göra dessa undersökningar och då sliter man på sig själv men det finns en yttersta gräns för det och dit har vi nu nått, säger Åke Johanson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".