Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lund ansöker om klimatpengar

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 08.03

Lunds kommun söker nu 49 miljoner kronor från det statliga klimatinvesteringsprogrammet.

Genom att bland annat bygga energisnåla hus och satsa på miljövänliga transporter hoppas kommunen kunna minska utsläppen av växthusgaser.

– Vi tittar på hur vi ska anlägga våra vatten- och avloppssystem, vi tittar på dagvattenhanteringen och översiktsplaneringen, säger Karin Loodberg, en av kommunens miljöstrateger.

På tisdagen anordnades ett klimatseminarium där 100 kommunpolitiker och tjänstemän fick information om hur klimatförändringarna kommer slå mot kommunen och dess invånare.

Kustkommuner behöver hjälp
Hotet i Lund ser inte ut på samma sätt som i de skånska kustkommunerna. Men Karin Loodberg betonar ändå vikten vid att Lunds kommun tar sitt ansvar.

– När vi utvecklar teknik måste alla vara med och hjälpa till det är inget bara för de kustnära kommunerna, vi ska inte överlåta ansvaret på dem även om det som händer akut, händer hos dem, säger Karin Loodberg.

Alla måste tänka miljövänligt
De 49 miljoner kronor som Lund hoppas få ska bland annat gå till att fortsätta satsningen på miljövänliga transporter och att bygga energisnåla hus.

– Det är först när alla lundabor och alla andra börjar tänka på det här och vet vad de ska göra, då tror jag att klimatpåverkan har minskat, säger Mats Helmfrid (m), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Lund redan miljömedvetet
Men kommuninvånarna själva tycker att de redan är rätt klimatsmarta.

– Jag tror att lundaborna är ganska miljömedvetna i gemen och det finns väl en hel del föreningar och annat som får ganska mycket publicitet i medierna så jag tror att man är ganska klimatsmart, säger lundabon Sven Carlstedt.

– Dels är det ju väldigt mycket studenter som är mer radikala i sina åsikter och dels kommer ju ofta miljömedvetenheten i yngre årgångar, säger Ingrid Lindskog som bor i Södra Sandby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".