Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljön på Öresundstågen utreds

Publicerat måndag 20 januari 2003 kl 06.19
Det saknas både tjänstekupé och toalett för personalen i Öresundstågen som nu används på betydligt längre sträckor än vad de först var avsedda för.
Fackförbundet SEKO är missnöjt med arbetsmiljön ombord på de Öresundståg som sedan förra årsskiftet trafikerar ända upp till Göteborg. Sedan förra året pågår en utredning hos Arbetsmiljöinspektionen men hittills har inget hänt. - Under mina 20 år som jag har arbetat som tågmästare på SJ har jag aldrig varit med om en enskild händelse som har fått personalen att må så dåligt som när Öresundstågen började trafikera upp till Göteborg, säger Margaretha Spjuth, skyddsombud för tågpersonalen i Göteborg. SJ äger sju av de runt 60 tåg av Öresundstågstyp som sedan förra årsskiftet trafikerar Västkustbanan, resten ägs av Skånetrafiken och danska DSB. Förstår personalens synpunkter Torvald Svan på SJ Affärsområde Väst säger sig ha full förståelse för sin personals synpunkter på arbetsmiljön. Han säger också att det pågår ett arbete med att ta fram tjänstekupéer för de Öresundståg som går i trafik till Göteborg, men att det är svårt eftersom DSB och Skånetrafiken äger majoriteten av tågen. Bristerna anmäldes till Arbetsmiljöinspektionen i Göteborg för drygt ett halvår sedan. Där pågår sedan dess en kartläggning av vem inom SJ som ärendet skall drivas mot. "Kan ha missat personalens arbetsmiljö" SJ:s fordonschef Jan Kyrk säger att det finns en möjlighet att man har missat frågan om personalens arbetsmiljö när man beställde de tåg som nu trafikerar västkustbanan eftersom tågen ursprungligen inte var tänkta att gå längre sträckor. Han säger också att det pågår en diskussion med Skånetrafiken och DSB för att nå en lösning på arbetsmiljöproblemen. Stort behov Personalen arbetar ofta drygt fyra timmar i sträck och då finns ett stort behov av att kunna dra sig undan för att vila eller arbeta med andra uppgifter. - Vi är väldigt utsatta i tåget. Framförs det kritik är det vi som tar emot den. Då kan man ibland behöva dra sig undan för att pusta ut. Nu har vi ingenstans att ta vägen utan får ta det i resandeutrymmena, säger Margaretha Spjuth.
Karin Olsson-Bendix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".