Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsbeslut ändrar tågresorna

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 11.43

Den omstridda frågan om länstrafikbolag gemensamt ska ha rätt att köra tåg mellan olika regioner togs upp av regeringen på torsdagen. Regeringen beslutade att ge Skånetrafiken och tre andra länstrafikbolag att på försök få trafikeringsrätt på två interregionala sträckor.

Skånetrafikens ordförande Lars-Ingvar Ljungman säger i ett pressmeddelande att regeringens beslut innebär att trafikbolagen kan ha en sydsvensk Öresundstågstrafik som de själva kan råda över och kan driva effektivt.

Detta innebär att vi får en trafik med ett sammanhängande system för priser, biljetter och information, vilket gör det lätt att resa i regionen, skriver han.

Skånetrafiken skriver också att det är operatören Dsb first som ska ansvara för trafiken i Danmark, Blekinge och Skåne, men den upphandlingen är överklagad till kammarrätten.

Det handlar om tågsträckorna Malmö - Alvesta och Malmö - Göteborg. Regeringen bestämde att på försök ge Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg och Västtrafik gemensam trafikeringsrätt för Öresundstågen mellan de olika länen. Det innebär en förlust för SJ som då mister trafikeringsrätten på sträckorna.

Försöket ska pågå från den 1 januari 2009 och åtta år framåt och kan avbrytas om det leder till försämring av den interregionala tågtrafiken. Till exempel kräver regeringen samordning av trafiken, information, bokning och biljettsystem.

Regeringsbeslutet är principiellt viktigt eftersom det innebär att länstrafikbolag tillsammans får rätt att trafikera tåg över regionsgränserna, något som på dessa sträcker hittills varit förbehållet SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".