Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandskyddet på Malmös skolor ses över

Publicerat torsdag 13 december 2007 kl 06.25

Nu ska Malmös skolor och förskolor bli mer brandsäkra. Antalet bränder i dessa byggnader har ökat rejält jämfört med för tio år sedan i hela Skåne. I Malmö har man därför gjort en inventering av 70 skolbyggnader för att hitta sätt att öka brandskyddet.

– Det handlar om att man har bra byggnader som inte kan brinna eller att det inte kan sprida sig och om det skulle uppstå en brand kan vi upptäcka den tidigt och en direktuppkoppling till SOS så att brandkåren kan rycka ut snabbt, säger Christer Dahlberg, skadesamordnare på Malmö stad.

Att koppla om larmen så att de går direkt till SOS Alarm istället för som idag, till vaktbolag, är ett förslag för att öka brandsäkerheten som politikerna i Malmö ska besluta om till våren.

På Maryhills förskola i Gullviksborg renoveras nu den byggnad som förstörde i en brand för drygt en månad sedan. Men skadorna kunde ha blivit värre. Skolan har en brandkabel som går längs med ytterväggarna och som tidigt larmade om branden. Och det här hoppas Christer Dahlberg ska införas på fler ställen.

Hittills i år har bränderna kostat Malmö drygt 20 miljoner kronor. Även om inga personer har skadats i samband med bränderna, blir de drabbade barnen ofta starkt berörda.

– De tittade på bilderna i tidningarna och pratade om att skolan är bränd och reagerade jättemycket. De förstår inte riktigt men de ser att det har brunnit men man kan inte förklara varför det har hänt, säger Natalina Sciandra, mamma till två barn på Maryhills förskola.

Allt pekar på att branden på Maryhill var anlagd och föräldrar har efteråt krävt kameraövervakning. Idag har 13 malmöskolor kameror och ytterligare cirka fem ska få det nästa år. Men Christer Dahlberg tror att annat är viktigare för att förhindra bränder.

– Det finns ju visat att där man har problem med skadegörelse och vandalisering är det också stor risk att man får en brand men jag tror att det är viktigast att man får en byggnadstekniskt bra byggnad, säger Christer Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".