Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Öppnare gränser mål för forum

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 12.24

Den skånska regionpolitikern och moderaten Pia Kinhult kommer att bli Sveriges representant i det nybildade nordiska gränshinderforumet. Det är ett forum som ska hitta och försöka bidra till lösningar till de gränshinder som finns mellan de nordiska länderna.

– Jag hoppas att vis ska uppnå det jag tyckte det skulle heta, gränsöppningsforum.  Att vi kommer loss med att öppna gränserna och få igång en fri rörlighet, säger Pia Kinhult (m).

Det nordiska gränshinderforumet bildas på initiativ av de nordiska statsministrarna och har till uppgift att identifiera gränshinder, prioritera bland dem och sedan förankra frågorna hos sina respektive regeringar, och varje år ska man också rapportera till statsministrarna om sitt arbete.

Pia Kinhult har redan klart för sig vilken fråga hon tycker är viktigast att lösa.

– Här hemma gäller det arbetsmarknadens villkor, och konsekvenserna om att bo och arbeta på olika sidor av sundet, säger Pia Kinhult.

Men gränshinderforumet är bara en del av det arbete som pågår för att lösa de problem finns bland annat i Öresundsområdet. Skatteavtalet mellan Sverige och Danmark ses över. På måndag ska arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tillsammans med sin danska kollega presentera förslag från den särskilda grupp som granskar den dansk- svenska gränshinderproblematiken.

En utredning om socialförsäkringar är på gång, och regeringen kommer att ge direktiv åt myndigheter som till exempel arbetsförmedlingen och skatteverket att samarbeta. Cristina Husmark Pehrsson är minister för de nordiska samarbetsfrågorna.

– Det finns mycket som ganska enkelt kan göras. Det handlar om lagstiftning, men även om att myndigheterna kan göra mycket utan att vänta på lagstiftning, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".