Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen kritiserar Osby kommun

Publicerat lördag 22 december 2007 kl 13.11

Arbetet på barn- och familjeenheten i Osby kritiseras nu av länsstyrelsen. Den har hittat flera brister i handläggningen och uppföljningen av sociala ärenden.

I våras skrev de som jobbade på barn- och familjeenheten själva till länsstyrelsen och ville bli granskade eftersom de ansåg att de var för få för att kunna sköta sitt arbete. Och arbetet sköttes inte rättssäkert, konstaterar länsstyrelsen nu när granskningen är klar.

Bland annat har det tagit för lång tid innan handläggare har tagit itu med barnavårdsanmälningar, flera ärenden som länsstyrelsen tittat på har väntat flera månader innan en förhandsbedömning för barnet satts igång. I ett fall har det tagit tio månader att göra bedömningen. En rimlig tid för en bedömning är 14 dagar enligt länsstyrelsen.

När det gäller familjehemsvården, där barn och ungdomar kan placeras, är länsstyrelsen också kritisk. Förvaltningen har ett rörigt system, vårdplaner för barnen saknas och bevakningen av att barnen inte är familjehemsplacerade längre tid än nödvändigt har inte skötts.

Familjehemsuppföljningarna har helt enkelt blivit eftersatta eftersom socialsekreterarna har haft så hög arbetsbörda på andra områden.

Sedan i våras har personalen på socialtjänsten i Osby bytts ut, men länsstyrelsen tycker att det är tveksamt om den nya styrkan verkligen kan matcha arbetsbelastningen som kräver en del erfarenhet.

Nu måste politikerna i socialnämnden redogöra för hur de tänker komma till rätta med bristerna som länsstyrelsen pekat ut. Länsstyrelsen kommer att granska verksamheten igen nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".