Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRD

Fritt vårdval ger både vinnare och förlorare

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 04.07

Från och med nästa år så ska skåningarna kunna välja vilken vårdcentral de vill tillhöra och sen ska vårdcentralen få betalt av regionen efter hur populära de är. Carina Nordqvist Falk, projektledare för Vårdval Skåne, tror att vårdval leder till kortare köer.

Men frågan är om valfriheten löser den skånska vårdens problem, att det är svårt att få tid och att vårdköerna är långa.

– Vårdcentralen måste vara duktig för att medborgarna ska välja just den, säger Carina Nordqvist Falk, projektledare för Vårdval Skåne.

I Halland tycker många att vårdvalet blivit en succé, men för Andersbergs vårdcentral i Halmstad blev den en förlust. Andersbergs är Halmstads lilla Rosengård och där finns en större ohälsa.

– Man fördelar resurser bara utifrån ålder och inte ifrån det faktiska vårdbehovet, säger Anneli Rosenberg Jansson, kurator på Andersbergs vårdcentral i Halmstad blev den en förlust.

Anette Henriksson är ekonomidirektör på landstinget i Halland och projektledare för vårdvalet. Hon är skeptisk till att vikta vårdvalspengen till socialt utsatta områden.

– Men vi håller på att titta på om det går att komplettera den åldersviktade vårdpengen, säger ekonomidirektör Anette Henriksson.

I juni fattar Region Skåne beslut om ett nytt vårdvalssystem Vårdval Skåne. Grannlänet Halland är pionjär och är nu inne på andra året med sitt vårdval. Ökad valfrihet och fler privata vårdgivare är resultatet men också ökad förskrivning av antibiotika.

– Det finns ingenting som kan förklara vad det beror på. Vi måste utreda varför vi har en högre förskrivning av antibiotika, säger Anette Henriksson, ekonomidirektör i landstinget Halland.

I Halland väljer hallänningarna fritt var de vill ha sin närsjukvård på en landstingsdriven eller en privat vårdenhet. Upp till fyra gånger per år kan patienten byta vårdenhet och pengarna följer hela tiden patienten.

15 procent av hallänningarna har det senaste året bytt vårdgivare och åtta nya privata vårdenheter har vuxit fram. Tudor Dobrescus privata vårdcentral i Halmstad är en av dem.

Han håller med om att det finns en teoretisk risk att läkare ger efter för krav på antibiotika för att behålla en patient men tror inte det sker ofta i praktiken.

– Om det gäller att välja mellan en snäll läkare och en kompetent läkare tror jag att den som är kompetent vinner loppet men framtiden får visa om systemet påverkar omdömet, säger Tudor Dobrescus.

Anette Henriksson kallar Vårdval Halland för en tillitsmodell landstinget litar på sina vårdgivare men, det kommer också att göras kontroller.

– Vi kommer gå in i journaler och titta för att se att man hanterar, förskriver och gör rätt behandling av patienterna, säger Anette Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".