Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för trålfiskad torsk

Publicerat tisdag 15 april 2003 kl 16.00
På tisdagen började förbudet att fiska torsk med trål att gälla i Östersjön. Det oroar många yrkesfiskare som ännu inte fått något besked om de får ekonomisk ersättning för stoppet.
– De kommande sex veckorna brukar vi alltid få de största fångsterna på året och det hjälper oss att överleva fiskestoppet under sommaren, säger Morgan Broberg yrkesfiskare i Simrishamn. Trålfiskarna brukar ha ett sommaruppehåll, men nu har EU beslutat att uppehållet ska börja en och en halv månad tidigare än normalt. Inte förrän den 1 september tillåts fisket igen. Anledningen är att det kommer med för mycket småtorsk i fångsterna. Men Morgan Broberg menar att ett fiskestopp inte är lösningen på problemet. Han vill i stället använda sig av en större maskstorlek. – Vi yrkesfiskare har diskuterat och framfört till EU att vi vill ha en annan maska som skonar de små fiskarna, men i stället för att införa denna typ av nät så stoppar de fisket totalt, säger Morgan Broberg.
Louise Nilsson
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".