Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tryckförändringar låg bakom fartygsexplosioner

Publicerat onsdag 4 juni 2003 kl 12.20
De explosioner som syntes när det kinesiska fartyget Fu shan hai sjönk utanför Bornholm beror inte på explosiva ämnen i lasten.
- Det som ser ut som explosioner är i själva verket ett resultat av det enorma tryck som lasten utsätts för när fartyget sjunker, säger Karl Rosberg, sjöutredare på länskriminalen i Skåne. Karl Rosberg håller i utredningen på den svenska sidan. Men än så länge vet varken han eller hans danska kollegor särskilt mycket utan ägnar sig åt att hämta in basfakta. - Jag håller just nu förhör med svenska fritidsbåtsägare som var i närheten när explosionen ägde rum, säger han. En sak är i alla fall säker. Besättningen var inte berusad. - Enlig de tester som danska myndigheter gjort så var varken besättningen på det Cypriotiska eller Kinesiska fartyget berusad, säger Karl Rosberg. Även de ekonomiska faktorerna i den här utredningen är av största vikt menar Karl Rosberg. - Det här är allra högsta grad en utredning för försäkringsbolaget. Värdet för det förlorade fartyget och lasten måste uppgå till flera miljoner, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".