Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dansk kritik mot Svenska kraftnät

Publicerat måndag 23 juni 2003 kl 07.07
Den danska intresseorganisationen för näringslivets stora elkunder - FSE - riktar i en artikel i Jyllandsposten kritik mot Svenska kraftnät. Man menar att Svenska Kraftnät bryter mot EU:s regler genom att hindra danska företag från tillgång till billig svensk el. Nu vill organisationen att den svenska myndigheten ställs till svars inför EU-kommissionen.
Det är för att hålla priserna på el nere i Sydsverige som Svenska Kraftnät, när det är hårt tryck på elledningarna stänger förbindelsen under Öresund, menar danska FSE. Sydost om Göteborg finns en flaskhals i det svenska elledningssystemet som täpps till när mycket el produceras och därmed också när elen är som billigast. Det är i de lägena som Svenska kraftnät stänger ledningen till Danmark. "Inte sant" Om danskarna skulle få tillgång till den billiga elen skulle problemen med distributionen bli större i södra Sverige och enligt danska FSE, är det för att säkra elen till de egna bolagen som den svenska myndigheten stänger Öresundsförbindelsen. -Det är inte sant, vi stänger bara ledningarna av systemtekniska skäl, säger Mårten Norgren, informationschef på Svenska kraftnät.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".