Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÅNE

Krafttag för det skånska vattnet

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 05.41

Från den 1 januari finns det en ny vattenskyddsenhet på länsstyrelsen i Skåne. Vattenskyddsenheten ska bland annat arbeta för att allt yt- och grundvatten senast 2015 ska ha en god kvalité.

– Man kraftsamlar ju nu, i och med att man bildar en ny enhet för vattenstrategiska frågor, säger Skånes nya vattendirektör Ola Gustafsson.

En kraftsamling lär behövas om Skåne ska klara det högt ställda EU-målet att allt yt- och grundvatten senast 2015 ska vara i god status - på en femgradig skala betyder det en fyra.

Länsstyrelsens egen prognos från i somras visar att bara en fjärdedel av de större sjöarna och vattendragen uppnår kriterierna i dag. Det beror många gånger på gamla synder, som vid Höje Å strax utanför Lomma. Under en grön gräsmatta gömmer sig en avfallsplats från 30-talet.

– Det finns ju andra såna platser uppströms, i andra åar och bäckar. Platser där man har haft industri och täkter av olika slag, där man lagt avfall. Sedan kan det läcka ut både till grundvatten och till ytvatten.

I slutet av nästa år ska ett åtgärdsprogram vara klart, med konkreta åtgärder och direktiv som sedan hamnar hos alla de myndigheter som har hand om vattenskyddet. Både länsstyrelsen och kommunerna kommer då att få ta ett stort ansvar. Men också lantbrukarna kommer att få ta sitt ansvar, med exempelvis utökade skyddszoner längs vattendragen.

– Det förekommer ju målkonflikter, och det är sånt som man får ta upp under samråden under våren och diskutera, säger Ola Gustafsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".