Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
YSTAD

JO kritiserar anstalt för avlyssning

Publicerat söndag 4 januari 2009 kl 10.08

Kriminalvårdsanstalten i Ystad förtydligar nu sina rutiner efter att den fått kritik av justitieombudsmannen, JO. Anstalten har avlyssnat ett samtal mellan en intagen och dennas advokat, vilket den inte får göra.

    

– Vi förtydligar nu våra rutiner. Personalen ska befinna sig utanför avdelningsexpeditionen när den intagne pratar med sin advokat, säger Anders Christensson, stabschef och tillförordnad regionchef på Kriminalvården Region syd.

Det handlar om en intagen på kriminalvårdens anstalt i Ystad som talade i telefon med sin advokat. Efter samtalet gick det att läsa i en daganteckning från anstalten att samtalet varat i tio minuter och att den intagne använt det mesta av tiden åt att beklaga sig över anstaltens regler och kriminalvårdens beslut.

Enligt både lagen om kriminalvård i anstalt och Europakonventionen om mänskliga rättigheter ska intagna få tala ostört med sitt juridiska ombud. Advokaten anmälde händelsen till justitieombudsmannen, JO. Och JO riktade skarp kritik mot anstalten i Ystad.

– Lokalt har vi gått ut med ett förtydligande om hur rutinerna ser ut. För rutiner kring detta finns redan, så det är inga ändrade regler, säger Anders Christensson.

Hur kan det inträffa om det finns klara regler kring detta redan?

– Vi kan göra fel och det har vi gjort i det här fallet. Hur det kunde inträffa vet jag inte, men vår förhoppning är att det inte ska inträffa igen, säger Anders Christensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".