Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Nya miljöproblem vid tunnelbygget

Publicerat tisdag 22 juli 2003 kl 12.57
Uppskattningsvis mellan tre och fem kubikmeter cement och lera har under natten till tisdagen läckt ut från tunnelprovborrningarna i Lya utanför Båstad. Massorna har hamnat i och omkring Lyabäcken där man redan har hittat död fisk.
– Jag såg direkt att något hade hänt, och att det inte var det vanliga att det blir uppgrumlat när det regnar, säger Rune Andersson, lantbrukare på Hallandsåsen. – Jag stannade till, och då hittade jag en död fisk. Cement- och lerblandningen, som används vid provborrningarna, tros ha tryckts upp genom den spruckna åsen till markytan och sedan runnit ner i Lyabäcken. Utsläppet innebär en kraftig miljöpåverkan i bäcken. – De har ju visat prover att ph-värdet har stigit rejält, och det tyder på att det är rätt mycket cement i blandningen, säger Börje Nilsson, miljöinspektör i Båstad kommun. – Fisken klarar inte så högt ph-värde, så den dör. Jag bedömer läget som mycket allvarligt. Provborrningarna står för tillfället stilla medan Banverket och entreprenören Skanska Vinci i samråd med Båstads kommun utreder vad som hänt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".