Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Samordning sparar miljoner åt Region Skåne

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 15.16

Region Skåne har det senaste året kunnat spara runt 600 miljoner kronor genom att gå igenom och se över olika verksamheter. Men den socialdemokratiska oppositionen är kritisk till hur siffrorna räknats fram.

– De största besparingarna har gjorts i sjukvården, där vi är nere på en låg kostnadsnivåutveckling, säger regiondirektör Sören Olofsson, som har lett arbetet.

Prognoser visade för ett och ett halvt år sedan att det skulle fattas mellan en och en och en halv miljard kronor i Region Skåne om inte kostnadsutvecklingen bröts. Förutom besparingarna i sjukvården genom ökad budgetkontroll och produktivitet, har även en samordning av upphandlingar och inköp sparat pengar, runt 178 miljoner kronor.

Samtidigt har genomlysningen kostat. Konsultbolaget McKinsey som deltagit i arbetet har fakturerat för 35 miljoner kronor. Men allt i förnyelsearbetet går inte ut på att spara pengar. Samordningen av universitetssjukhusen i Malmö och Lund, det så kallade Prolumaprojektet, har annat fokus.

– Den samordningen ska öka universitetssjukhusens konkurrenskraft i Region Skåne, säger Sören Olofsson.

Oppositionen kritisk

Från den socialdemokratiska oppositionen reagerar man skarpt på regionledningens sätt att räkna hem besparingarna

En stor del av den besparing som regionledningen räknar fram beror på faktorer utanför regionen och inte på förnyelsearbetet, menar man.

Regionledningen jämför också dagens kostnader med den kostnadsutveckling som skulle ha blivit fallet om inte inflationen minskat i Sverige, inte med verkliga kostnader.

Och det rättfärdigar inte regionens inköp från konsultbolaget McKinseys för 48 miljoner kronor, säger det socialdemokratiska regionrådet Uno Aldegren i en kommentar till P4 Radio Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".